Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Отворено писмо до Ма...
Отворено писмо до Мая Манолова

Отворено писмо до Мая МаноловаУважаема госпожо Манолова,

През последните месеци граждани изразяват в социалните мрежи очаквания за скорошна среща с вас, която да даде началото на дългоочаквана и необратима промяна в страната!

След отминалите през месец май избори за Европейски парламент гражданите отново си задаваме съдбовния въпрос "Какво да се прави?“, "Докога ще продължава така?“…

Днес по-отчетливо от всеки друг път виждаме в пълния им "блясък“ това, което имаме като управници, като опозиция. Виждаме всичко това най-вече по  време на предизборна кампания, видяхме го и на последната - политици опиянени от власт и интриги, работещи само за собственото си благо, политици глухи за тежненията на народа си!

Милиони българи – тези, които не избягахме навън, сме жертва на абсолютния разпад на държавността, на институциите, на морала..., на върховенството на закона. Ежедневно сме подложени на всякакъв стрес, вандализъм, обиди - от ежедневните битови  и социални проблеми до нехайството и безотговорността на институциите, които отдавна не работят в интерес на гражданите. Живеем в скандали - скандал след скандал… и пак скандал. Кой от кой по-дълбок, кой от кой по-голям. Десетилетия наред е така – афери, далавери и пак скандали…

Повсеместен упадък – институционален, човешки…! Деградация.

Ние, гражданите, на последните избори реагирахме по най-очаквания, но не по най-ефективния начин - изборен БОЙКОТ. Това, което се случи през месец май, бе най-мощният плесник, удрян някога от Българския народ на целия политически елит – 2 млн. гласували срещу 4 млн. негласували! Просто няма за кого!

Ние, гражданите, не смятаме да спираме до тук, защото не сме удовлетворени от резултата на гражданския си БОЙКОТ! Трябва да направим следващата си решителна крачка - да се ОБЕДИНИМ и да заявим  на висок глас: СТИГА ТОЛКОВА,  НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ТАКА!

България за всеобщ национален срам продължава да бъде нарицателно за най-бедната  и изостанала страна в ЕС, а имената на мнозина от родните ни политици се свързват само с далавери, разкошен начин на живот, корупционни сделки, разходване и пилеене на държавни средства...

Лутаме се ...! Надяваме се и търсим, искаме НОВОТО, РАЗЛИЧНОТО, алтернативата  на политическата класа и статуквото. България трябва да продължи напред с различни лица, със смели лидери. България търси своя водач с ясна визия, с надежда да ни поведе напред, за да отлепим от тинята.

Ние, милиони българи, още на референдумите през 2015 г. и 2016 г. показахме, че имаме нужда от дълбок обрат. От рестарт и ПРОМЯНА!

Алтернатива, колкото да вярваме или да не вярваме – има. Тя е пред очите ни. Пред нас е. Алтернативата е ШИРОКО  ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ, освободено от приомите на партиите, водено от борбени личности!

България има своите родолюбци, които не се страхуват да говорят открито, честно и безпощадно за кражбите, за безнаказаността…, граждани, борещи се за справедливост.

Като такава -  през последните години се открои безспорно Мая Манолова. Личност с авторитет, с респект. Генерираща  сред обществото и доверие, и симпатия, и одобрение с последователните си действия като национален Омбудсман. Със своята категоричност Манолова  изпълни със смисъл непознатата до скоро длъжност Омбудсман – обществен посредник и защитник.

Чухме, разбрахме, че има такъв представител на народа, който трябва да брани интересите ни, едва когато Мая Манолова разбуни обществените и политическите страсти с няколко основни обществени каузи и казуси, с които никой до сега – нито власт нито опозиция пожелаха  да се ангажират.

Госпожо Манолова,

Обръщаме се към вас като към едно от най-знаковите и различни лица на промяната. Обръщаме се към вас като към гражданин, осмелил се да се изправи  срещу статуквото, несправедливостта и беззаконието, ширещо се вече толкова години в нашата страна.

Едва ли някой вече има съмнение, че в България опозиция и управляващи са едно и работят не в полза на гражданите, а за своя собствена изгода. И въпреки, че ние сме техни работодатели, днес страната ни е подчинена не на нуждите и желанията на 7 млн българи, а на шепа политически креатури.

Уважаема госпожо Манолова, вие доказахте, че като национален омбудсман сте един от малкото истински защитници и покровители на хората. Ежедневно водите битки за правата на не едно съсловие. Изправихте се срещу монополите, опълчихте се на частните съдебни изпълнители, подкрепихте майките на деца с увреждания, не преставате да търсите правда и достойнство за хората, останали без заплати – лекари, сестри, учители, миньори, шивачки... Защитихте дребните частни стопани, защитаващи малките си свинеферми от безхаберността и произвола на държавните институции, застанахте редом до протестиращите срещу мръсния въздух и презастрояването софиянци ...

Вашата кандидатура за омбудсман беше издигната и подкрепена от гражданите. Не сбъркахме. Защитавате я достойно! За това ние знаем, убедени сме, че вие сте различното лице  на България. Вие сте този лидер, от когото нашата Родина се нуждае. Направихте  първите крачки към жадуваната промяна  и за това сега заедно трябва да я продължим!

ЗАЩОТО вие не се поколебахте и застанахте зад честните и справедливи граждански искания;

ЗАЩОТО вие не се спряхте под натиска и заплахите от партиите и лидерите на статуквото;

ЗАЩОТО вие изваждате на светло далаверите и на управляващи и на опозиция;

ЗАЩОТО вие не само говорите, но и действате – уверено, убедено и с размах;

ЗАЩОТО вие винаги сте там, където хората имат нужда и помагате;

ЗАЩОТО вие сте искрена, имате силата, знанията и желанието за истинска промяна, за рестарт на системата;

ЗАЩОТО вие водите упорита битка за справедливост и социален просперитет!

И не на последно място, ЗАЩОТО хората ви вярват и застават зад вас!

 

Госпожо Манолова,

Вашата работа като омбудсман заслужава адмирация. Ситуацията в България обаче има нужда от нещо повече. От надграждане, от развитие. България има нужда от човек като вас, който да притежава пълната институционална власт, от човек, който знае, иска  и може да направи промените, от които всички ние имаме нужда! За да може още по-ефективно да работите в интерес на гражданите, техните права и интереси. Ние ежедневно ставаме свидетели как и управляващи и опозиция, цялото статукво чрез своите институции, писани и неписани правила пречат на вашето желание за пълноценна защита на хората. Пречат ви, така че да не можете  ефикасно да помагате, да разрешавате проблемите на гражданите и на представляващите ги общности.

Ръководейки се от принципите на изконното гражданско право – правото да отстояваш, да се бориш за своето настояще и бъдеще, да браниш  демократичните ценности, свободи и права, то ние граждани от София и цялата страна се обединихме в Национална гражданска инициатива "ПРОМЯНА ЗА СОФИЯ И БЪЛГАРИЯ“.

Ние нямаме ръководство, нямаме офиси, нямаме Лидер…! Ние сме гражданите на България, търсещи, искащи промяна и просперитет за Родината! ВИЕ СТЕ НАШИЯТ ЛИДЕР!! 

Ние, граждани от София и от цяла България, се обръщаме към вас: Дойде време да сме единни и силни, да ни обедините и заедно да променим държавата!

Госпожо Манолова, цяла България вижда - пречат ви! Институциите на държавата вместо да ви съдействат и помагат, ви саботират! Плашат ви! Фабрикуват кой от кой по-скалъпени компромати и за вас и за семейството ви. Очевидно е - те се страхуват от вас, заплаха сте, защото хората, българите, България е до вас, зад вас…, с вас е! Защото вие отстоявате истината, правото, справедливостта! Това е вашата сила! Заради всичко това дойде времето да се отдадете докрай на хората!

Не позволявайте, не допускайте никаква гавра, никаква обида спрямо вас и спрямо нас, гражданите! Елате при нас!!! Така заедно ще бъдем още по-силни, още по-отдадени, още по-полезни  и нужни на хората! Затова:

НИЕ, ГРАЖДАНИ НЕ САМО ОТ СОФИЯ, НО И ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИЗДИГАМЕ ВАШАТА НЕЗАВИСИМА ГРАЖДАНСКА КАНДИДАТУРА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ. Това определяме като първа стъпка за промяната не само в столицата, но и в цяла България!

ОБЯВЯВАМЕ СТАРТ ПО СФОРМИРАНЕТО НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ, В КОЙТО ДА СЕ ВКЛЮЧАТ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ, РАТУВАЩИ ЗА ДОСТОЙНА И ПРОСПЕРИРАЩА СОФИЯ!

ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА ОТ 6.09 ЗАПОЧВАМЕ СЪБИРАНЕТО НА НЕОБХОДИМИТЕ 2500 ПОДПИСА, изискуеми съгласно закона за регистрирането на инициативния комитет, издигащ и подкрепящ вашата кандидатура. Подписи ще се събират  на територията на  София  и  в цялата страна. Местата  на пунктовете ще обявим допълнително.

ОТ 10.09 СТАРТИРАМЕ НАБИРАНЕТО НА ДОБРОВОЛЦИ и ще започнем изграждането на граждански инициативи във ваша подкрепа на територията на цялата страна под надслов "Промяна за София и България“! Ще започнем и  НАБИРАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИ  ЗАСТЪПНИЦИ И НАБЛЮДАТЕЛИ, които да гарантират прозрачността и честността на местния вот, както и да предотвратят опитите за всякакви манипулации и фалшификации на предстоящите избори.

ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ПОВЕДЕТЕ НАЦИОНАЛНО ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, КОИТО ИСКАТ ПРОМЯНА!

ПОДКРЕПЕТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, чрез вашата сила, принципи и влияние онези достойни според вас българи - НЕЗАВИСИМИ КАНДИДАТИ ЗА КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ ЛИСТИ ЗА СЪВЕТНИЦИ, издигнати от гражданите в цялата страна!

Във връзка с това и поради ограниченото време, съгласно изборното законодателство, ЩЕ СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ МАЛКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, необвързани със статуквото, некомпрометирани и неучастващи в управлението, които да ПРЕДОСТАВЯТ СВОИТЕ РЕГИСТРАЦИИ И ДА ОТВОРЯТ НА 100% ЛИСТИТЕ СИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ. По този начин хората ще имат възможност сами да изберат своите представители.

Станете „патрон“ на промяната! Дайте шанс, дайте вашата енергия на хората, за да имат възможността да преодолеят страха, да издигнат и изберат свои представители в местната власт, които с качества, способности и потенциал да станат изразители на алтернативата, промяната и добрата перспектива за всяка една българска община!

Поведете ПРОМЯНАТА, подкрепете СУВЕРЕНА, застанете пред нас! За да продължи България напред!

Ние, гражданите от инициативата "ПРОМЯНА ЗА СОФИЯ И БЪЛГАРИЯ", вярваме - времето е дошло, убедени сме - българското общество е готово да направи трудната, но решителна крачка за промяна в страната!      

 

С уважение,

Христо Чешмеджиев – актьор, инициатор 

Кристина Димитрова - певица

Ирена Пейкова - педагог

Дани Милев - музикант

Веселина Портарска - д-р по икономика

Максим Генчев – режисьор

Калуди Калудов - тенор

 

Източник: фейсбук "Да подкрепим Мая Манолова"

 

 

 


111687