Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пак гражданите винов...
Пак гражданите виновни, обяви в хор властта: Или почваме да спазваме мерките, или отиваме към локдаун

Пак гражданите виновни, обяви в хор властта: Или почваме да спазваме мерките, или отиваме към локдаунЗаради недоволството от зелените коридори отново се мисли за промяна, призна здравният министър

 

Ситуацията е изключително сложна, мерките не получават нужното разбиране на гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или че ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите на хората. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19. С остър тон той осъди липсата на доверие в управляващите и в здравната система. Ако продължава да се насажда усещането, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде, скара се на гражданите той.

 

 

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отново отвори въпроса за нови, по-строги мерки. В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много диференцирано решение - или спазваме мерките, или преминаваме към нови, много по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи, коментира Кунчев. От думите на здравния министър обаче се разбра, че нови ограничения едва ли ще има, напротив - поради голямото недоволство срещу зелените коридори за възрастни, те отново може да се преразгледат.

Ние сме във война и в тази война трябва да спасим колкото се може повече български граждани с мерките, които са важни и наложителни, каза здравният министър. Той се възмути от неразбирането за зелените коридори. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като приложихме мярка, която беше одобрена от всички. Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели, колко пъти трябва да ни опровергае вирусът, коментира Ангелов. Той заяви, че в момента се умува по промяна на заповедта, като отново се изслушват всички страни.

"Много трудно се говори за мерки, когато обществото е толкова разделено", каза още министърът, въпреки че това разделение се насажда от правителството, което се лута от една крайност в друга. Ако нямаме осъзнаване на хората, че мерките са необходими, няма да постигнем резултат, ще продължим да се изкачваме и по смъртност, и по заболеваемост и в един момент ще стане всичко онова, което сме си говорили отдавна, заяви министърът на въпрос ще има ли нови мерки.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък се обяви против искането на заведенията и ресторантите за отстъпки в ограниченията за предстоящите празници. В София заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души. Тя каза, че ще се мисли единствено за училищата, но уточни, че не вижда как всички деца могат да се върнат на училище.

Правим всичко, което е по силите на системата, няма да оставим никого на улицата, но и обществото трябва да ни помогне, като спазва мерките, призова шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той също критикува пренебрегването на ограниченията и хората, които продължават да ходят болни на работа. Изказванията на Кунчев и Балтов опровергават здравния министър, че решението да няма по-строги мерки е взето по медицински съображения и е позиция на експертите, а не еднолично решение на Борисов, който държи да докаже, че ще изведе страната през кризата без затваряне на икономиката.

На база 14-дневна заболеваемост България е на 13-о място, има бавно пълзене нагоре, докладва доц. Ангел Кунчев. В момента смъртните случаи с COVID-19 в България са 14.3 на 100 000 души и това ни отрежда трето място в ЕС/ЕИП и Великобритания след Белгия и Чехия. Положителните случаи са 658 на 100 000 души, но правим най-малко тестове в Европа, така че едва ли тази статистика е показателна.

Министърът изнесе данни за заетостта на леглата за лечение на заразени пациенти, според които в десетина области в страната положението е тежко, а в Шумен заетостта е 132% - т.е. има болни, за които няма легла. В Габрово заетостта е 95%, над 70% е в Русе, Търговище, Разград. На национално ниво имаме 11 492 легла за леки случаи и 1257 за интензивно лечение. От леките са заети 5316 легла, а от интензивните - 313. Това означава, че в общ план заетостта на леглата за COVID-19 е 46%, а на интензивните - 25%. Най-голямо натоварване на интензивни легла има в Плевен - 77%, и в Разград - 60%.

 

ЗА АНТИГЕННИТЕ ТЕСТОВЕ

България ще обсъжда дали да отмени изискването за PCR тест за поставяне под карантина, издаване на болничен и пр. След като вчера ЕК обяви, че антигенните тестове могат да служат за алтернатива на PCR-ите, експертните съвети на МЗ ще преценят дали да се промени и нашият регламент. Здравният министър призна, че в момента много хора не си правят потвърдителен PCR тест, за да не излизат в карантина и да продължат да ходят на работа. Това означава и че те не попадат в официалната статистика.


ЗА СЛУЧАЯ В ПЛОВДИВ

"Това, което бе показано, е неприемливо за човешките очи. Но когато работите в едно лечебно заведение, истината има и различен поглед, коментира министърът по повод кадрите на пациенти, чакащи на стълбите в Пловдив. Здравната система се справя. Но ако продължим с неспазването на мерките, с толерирането на мнения и показването им широко на хората, че това е една лъжа, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората. Ако продължаваме да горим маски, да наричаме българските лекари убийци, ако продължаваме да обясняваме, че това са бяла мафия и т.н., ние ще загубим тези хора. Тези хора са по местата си денонощно. Бях в Шумен - отвътре нещата изглеждат страшно", коментира министърът. "Това, което се случва в Пловдив, е върхът на айсберга. Тези неща се случват, защото системата не е реформирана, но сега не е време за реформи", каза още той.

На въпрос кой ще поеме отговорност за починалите пациенти в страната, Ангелов каза, че е готов да понесе във всеки момент своята отговорност.

 

СОФИЯ

По повод снимки на претъпкани автобуси към Витоша заради ограничения им график, столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че ще отпусне по едната линия допълнителен рейс и призова да се подават сигнали и за други линии, като обеща да се вземат мерки. Тя твърди, че градският транспорт работи с нормален график въпреки спада в броя на пътниците.

 

КЪДЕ Е ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ

Миналата седмица здравният министър обеща да покани на брифинга ген. Венцислав Мутафчийски, който още се води шеф на НОЩ, но не се появява публично. Днес министърът обяви, че Мутафчийски е "приел поканата", но днес сутринта се извинил, че не може да присъства поради неотложен ангажимент в МО.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Правителството на Абсурдистан - страната на виновните болни

3938 са новозаразените с коронавирус - 39,6% от тестваните, починали са 117

Асолютен черен рекорд! Властта изпусна битката със заразата >> Рекорд: 152-ма починали и 3519 новозаразени с коронавирус у нас - 44 % от тестваните

Западни медии: Останалите в България възрастни медици се борят на първа линия с вируса, положението в редица градове и болници е ужасно

COVID-кризата е напълно изпусната

Два свята, единият е излишен!

Един маниак, докопал се до властта, задълбочава кризата

"Джипка филм" >> Пловдив преди Covid-болницата и поредните премиерски нареждания (ВИДЕО)

Повече от катастрофа >> Икономика по бойкоборисовски - проба-грешка-самопохвала

Никой не знае плана. Но правителството го следва

 

 

 140695