Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Папа Франциск присти...
Папа Франциск пристигна на посещение в България

Папа Франциск пристигна на посещение в БългарияАвтор: Петьо Цеков

Папа Франциск пристигна на посещение в България. Духовният баща на над 1 милиард души по света бе посрещнат от премиера Бойко Борисов в 10 часа на правителствения терминал на летище София, където двамата провеждат среща на четири очи. 

В следващите часове папата ще се срещне с президента Румен Радев, гражданското общество, дипломатическия корпус. В Синодалната палата ще разговаря с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“, предаде Нова ТВ. 

Точно в 13 ч. папа Франциск ще произнесе неделната молитва „Царице небесна“ на площад „Свети Александър Невски“. Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата. „Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица. Тя е била любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат, допълва Нюз.бг. Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.  

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. „Княз Александър Първи“. Това ще е най-масовото събитие с участието на папата, като на него ще присъстват повече от 7600 души. 

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“, след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“. С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Раковски. 

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита - Събитието за мир. 

По време на посещението си главата на Римокатолическата църква ще бъде придружен от папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. В делегацията са държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Закъсняло разкаяние – Борисов като Цачева

Късно е либе за китка! Сломен Борисов: Проблемът ми е... ГЕРБ?! Цветанов го обичам като дете...

Във времето на ГЕРБ - Българите юнаци станаха просто бедни българи (ОБНОВЕНО)


98558