Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Партиите ги хванаха ...
Партиите ги хванаха дяволите заради намалените субсидии! ГЕРБ и БСП в жесток спор - паднаха ли маските

Партиите ги хванаха дяволите заради намалените субсидии! ГЕРБ и БСП в жесток спор - паднаха ли маскитеОстър дебат по темата "патрийна субсидия" си спретнаха депутатите Маноил Манев от ГЕРБ, Александър Симов от БСП, Александър Сиди от ВМРО и Халил Летифов от ДПС по Нова телевизия.

"Маските паднаха. Всички които искаха да сменят системата, започнаха да плачат, защото остават без субсидии", каза Манев, като уточни, че законопректът за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев за глас на първо четене не е внесен от ГЕРБ, а от Министерския съвет и лично от премиера Бойко Борисов, на когото честити 60-ия рожден ден днес.  

Александър Симов от БСП опонира, че ако идеята е да се закрие БСП телевизията, то това е моделът на "дивашко и пупулистично управление" на ГЕРБ. "ГЕРБ говори като озлочестено дете, така те ще изпиратстват и ще унищожат системата. Ние също честитим рождения ден на Борисов, но е време той да излезе в пенсия и да си почине", каза Симов.

От своя страна, Александър Сиди обясни, че са 130-годишна партия и никога не са имали проблем с финансирането си, но и че този дебат е трябвало да бъде открит и е добре да се търси компромисен вариант около 4-5 лева за глас.

Халил Летифов от ДПС пък лансира тезата, че партийната субсидия трябва да е 0 лева. И това не било съревнование на популизма, защото предлаганата субсидия нямало вече да може да покрива нуждите на партиите. Летифов смята, че възможните модели са два. Американският - през изцяло частното финансиране, и практиката в Европа - през държавното финансиране.

 

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бюджетната комисия реши за партийните пари - ДПС категорично против субсидията да е левче (ОБНОВЕНА)

Парламентарната бюджетна комисия проведе заседание и прие...

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://pik.bg/


102776