Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Партньорите на ГЕРБ ...
Партньорите на ГЕРБ декларираха, че оставката на Цачева няма да разклати кабинета, БСП иска още

Партньорите на ГЕРБ декларираха, че оставката на Цачева няма да разклати кабинета, БСП иска ощеПартньорите на ГЕРБ, част от "Обединени патриоти" – ВМРО и "Атака", приветстваха оставката на правосъдния министър Цецка Цачева и я окачествиха като морален акт. Заявиха също, че коалицията е стабилна. От левицата и от партията на Веселин Марешки - "Воля", която в момента е ключова за парламентарния кворум, призоваха за повече оставки.

 

Това бяха първите политически реакции, след като се разбра, че Цачева ще подаде оставка заради критиките около информациите, че си е купила апартамент в кв. "Изток" в столицата на цени под пазарните.

 

"Бях изненадан, защото научих за оставката по време на конгреса. Не съм й видял мотивите. Всеки сам преценява как да процедира. Ако си виновен за нещо е правилно, ако не си - не е правилно. Не знам каква е ситуацията", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти на конгреса на партията си.
Отбеляза, че мотивите за оставка винаги са лични, а той не коментира лични мотиви. Заяви, че напускането на Цачева няма да е проблем за стабилността на правителството.

 

"В крайна сметка всеки министър преценява в каква ситуация, по лични или политически причини, ще подаде оставка. Това не означава, че ще се разклати мнозинството в парламента. В крайна сметка във всеки един 4-годишен мандат има оставки, смени на министри и на други административни постове", допълни лидерът на ВМРО и министър на отбраната.

 

Оставката на Цецка Цачева е морален акт, коментира и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който беше сред гостите на конгреса на ВМРО. Посочи, че темите за имотите и парите на властта са чувствителни и действията на Цачева са показали как се реагира на подобни обвинения.

 

В отговор на въпрос във връзка с друг високопоставен политик от ГЕРБ, за когото първо беше съобщено, че е придобил апартамент на цени под пазарните – Цветан Цветанов, Сидеров, коментира, че там очаква "да има раздвижвания".

 

Сидеров припомни, че Цветанов не заема министерски пост. "Там не можем да говорим за оставка. Той е председател на групата на ГЕРБ и обикновено на предизборния щаб. Моите очаквания са, че и там ще има някакви промени. Това е работа на ГЕРБ. Такива са ни очакванията, защото виждам, че г-н Борисов работи по този начин", заяви Сидеров.

 

"Малко се митологизира личността и значението на г-н Цветанов, като едва ли не машината за избори, без която ще рухне. Не мисля, че е така. ГЕРБ ще направят изборите и дори той да не е председател на предизборния щаб", посочи още Сидеров. Според него няма вероятност и това да разцепи ГЕРБ.

 

Народният представител от ВМРО и заместник-председател на партията Юлиан Ангелов също заяви, че за момента управляващата коалиция е стабилна, а партията му няма претенции за поста на министър на правосъдието.

 

Говорителят на БСП и водач на евролистата на левицата Елена Йончевакоментира пред "Дарик радио", че премиерът Бойко Борисов трябва да обясни "откъде е тази корупция, защото той е главата и е на върха на тази пирамида". Йончева зави, че оставка трябва да подадат също Цветан Цветанов, депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, за които също има данни, че са купили евтино апартаменти. И допълни, че те трябва да излязат напълно от политиката. "Проблемът е много голям. Не става въпрос за няколко политици, които са си купили апартаменти на цена няколко пъти по-ниска от пазарната. Големият проблем е как се прокарват лобистки закони", каза още Йончева.

 

"Оставката на правосъдния министър Цецка Цачева е добър повод за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета. И то в посока правителството да заработи много по-ефективно по дневния ред на хората - доходи, здравеопазване, образование, демографска криза, справяне с битовата престъпност - проблеми, които вълнуват българите ежедневно". Това коментира зам.-председателят на парламента и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки, предаде БТА.

 

Всичко, което трябва да знаете за: Новите апартаменти на управляващите (29)

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Жертвата на една Цецка не стига! Цветанов & Борисов пазят властта!

Цецка Цачева подава оставка заради евтиния апартамент

Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Бай Бойко, комунистите тьи не са по-добри от комунистите им

Вижте как Цветанов се гъне пред въпросите на Бенатова за тузарския имот

 

 


93894