Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Патриотично падение*...
Патриотично падение* >> Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина

Патриотично падение* >> Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбинаЗадържан е председателят на комисията Петър Харалампиев, който е разследван за продажба на неистински документи за български произход на граждани главно на Украйна и Молдова за сумата от 5 хил. евро броя, съобщи Нова телевизия.

 

Задържани са още 30 души във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба в агенцията.

 

Следователи на Специализирана прокуратура претърсват офиси на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщи институцията.

 

Извършват процесуално следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен- претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели.

 

Разследването е по членове от Наказателния кодекс за организиране на престъпна група, подкуп, подправяне на документи и престъпления по служба.

 

Харалампиев оглавява агенцията през май 2017 г. Преди това три години е бил заместник областен управител на област София. Той е бил и изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация "Българе". Харалампиев е лидер на национално движение "БГ патриот", което е част от коалицията "Обединени патриоти".

 

Агенцията се занимава с предоставяне на удостоверения за българско гражданство на чужденци. От години има сериозни подозрения, че служители на агенция вземат подкупи за издаване на необходимите документи. Структурата е под контрола на ВМРО.

 

Разследване на Върховната административна прокуратурата още през 2014 година показа, че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на чужденците на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Арести за корупция в агенцията за българите в чужбина 

А сега да видим дали „спец“ гешевци ще имат гащи да стигнат до Каракачанов и компания! 


79996