Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Пендаровски: Надявам...
Пендаровски: Надявам се България да не ни блокира за ЕС

Пендаровски: Надявам се България да не ни блокира за ЕС„Въз основа на това, което знам за мисленето на президента, премиера и министъра на външните работи на България, надявам се, че те не възнамеряват да ни блокират в преговорите с ЕС“, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

Неговата оценка от контактите е, че България ще се бори за нейната рамкова позиция, но не вярва, че ще премине към открито блокиране.

„Ако има открита блокада между нас, ще се включи трета страна, която ще се опита да бъде посредник. Проблемът трябва да бъде решен, може да се проточва, но накрая трябва да бъде решен”, каза Пендаровски в интервю за Телевизия 24.

По отношение на Договора за добросъседство държавният глава каза, че има различни тълкувания:

„От изявленията на някои български политици, в които понякога имат радикални възгледи към нас, никой не оспорва настоящето. Нито езикът, нито нацията, нито етническата принадлежност. Всички от българска страна казват нека да видим сега в историята как беше. Мисля, че това може да бъде отправна точка”, каза Пендаровски.

„Обективно някои части от българската декларация засягат някои неща, които не трябва да се докосват“, продължи той.

„Когато казах, че „ако предпоставка за присъединяване към ЕС, е да не сме македонци, които говорят македонски език, такъв ЕС не ни е нужен“, това не означава, че ние се отказваме от ЕС. Това е просто червената линия, която трябва да имаме. Според него в преговорите с Гърция неговата страна е имала ясна позиция и абсолютен консенсус, че „сме македонци, които говорят македонски”.

„Езикът е стълбът на нашата идентичност. Ако го наречете официален език на не знам си коя държава, това не е достатъчно. Имаме кодификация на езика през 1946 г., а през 1977 г. е първата му международна публикация, която в системата на ООН и други международни организации гласи, че македонският език е безспорно специален език със собствената си специфика и е част от южнославянската езикова група”, каза Пендаровски.

„Ако имаме пълен консенсус на държавата по този въпрос, ще бъдем много по-силни в преговорите“, смята Пендаровски.

Според него, проблемът е, че някои периоди от работата на съвместната комисия породиха повече политически, отколкото исторически дебатие и бяха представени чисто политически възгледи.

„Българската страна, освен други възражения, казва, че комисията не работи от година по искане на македонската страна. Това не е вярно, комисията спря работа, защото ние влязохме в предизборния период, за да не политизираме въпроса. Продължавам нататък и ще призова нашата комисия още утре да насрочи среща с българските историци. Трябва да преговарят, иначе се изправяме пред контрааргумента, че девет месеца не сме искали да си сътрудничим, подчерта Пендаровски.

Според държавният глава комисиите трябва да работят непрекъснато.

 

Източник: http://epicenter.bg/


126091