Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Перник ще има вода п...
Перник ще има вода по 6 часа на ден, селата през ден

Перник ще има вода по 6 часа на ден, селата през денИнформационен сайт "ДНЕС"

Водната криза е поредно доказателство, че властта може да създава проблеми, но не и да ги решава

 

Нов, по-жесток режим на водата в Перник ще влезе в сила в четвъртък. Това стана ясно след среща на регионалния министър Петя Аврамова и заместника и Николай Нанков с кмета на Перник Станислав Владимиров. Утре във ВиК дружеството на областния град ще бъде назначен нов прокурист, който трябва да предостави нов график на режима за одобрение на Владимиров. Идеята е перничани да имат вода веднъж дневно между 16 часа и 22 часа, а част от селата ще имат вода през ден. До тук се стигна заради огромното разминаване между притока и оттока на язовир Студена. Във водоема влизат до 50 л. в секунда, а изтичат седем пъти повече - 350 л. в секунда.

Според министър Аврамова все още няма идея, но се търсят различни варианти за алтернативно водоснабдяване на града. Към момента не знаем, коя идея ще стане най-бързо и ще е най-удачна, призна тя. Видимо недоволен от ситуацията бе кмета Владимиров. От последната ни среща, на която бяха поети ангажименти от МРРБ не сме мръднали и на сантиметър в правилната посока. По-болезненият режим обаче е належащ, каза Владимиров. Той се надява новото ръководство на ВиК Перник да по-компетентно. Според него режимът на водата, който е в сила, не се е спазвал. Вероятно от други ВиК дружества към Перник ще бъдат изпратени водоноски. Според министър Аврамова, при ниски температури те не са добър вариант, тъй като водата замръзвала. Нанков за пореден път отрече вода от язовир Студена да е била изпускана заради ремонта на язовирната стена. Това за последно се е случвало през 2018 г. при обем на язовира от 20 млн. куб. м. В момента във водоема имало около 4 млн. куб. м. вода. Това е близо до санитарния минимум. 

Владимиров каза, че ще следи много внимателно за изпълнението на режима и дали перничани ще имат качествена вода в часовете в която я има. Според Аврамова досегашния режим е бил крайно неефективен и няма никаква икономии на вода, защото заради амортизираната ВиК мрежа са се увеличили авариите, до 13-15 дневно. За това било неудачно да се спира водата два пъти дневно.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.offnews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:  

Спасител: Вече 9 години от акцията в ”Духлата”, но нищо не се е променило към по-добро

ВиК-Перник с ново предложение за сухия режим - вода само веднъж в денонощието за 7 часа

Бивш екоминистър от ГЕРБ: Ирена Соколова да подаде оставка

Перничани излизат на протест заради безводието

Експерт: Виновни за кризата в Перник са ръководството на ВиК и на ресорния министър

Ще спират водата в Перник от 8 до 20 часа

Водният режим в Перник засяга около 60 000 души

Рухват цели системи - водна, здравна, изборна. България има нужда от морална революция118552