Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Платили 70 000 евро ...
Платили 70 000 евро за поръчковото убийство на словашкия журналист

Платили 70 000 евро за поръчковото убийство на словашкия журналистОбщо 70 хиляди евро са били платени за поръчковото убийство на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му по-рано тази година, обяви днес прокурор, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

По думите на специалния прокурор, чието име не бе огласено, каквато е практиката при тежки наказателни дела, от сумата са били платени 50 хиляди евро. Останалите 20 хиляди евро са били опростен дълг, уточни той на пресконференция.

Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома си на 21 февруари. Словашките власти тогава съобщиха, че убийството е поръчково и свързано с работата на журналиста, който е разследвал корупция и връзки между местни политици и италиански мафиоти. Убийствата предизвикаха в Словакия масови протести, уволнение на началника на националната полиция и оставката на правителството, припомня АП.

Словашки медии съобщиха днес, че на заседание на Специалния наказателен съд вчера в Банска Бистрица е било постановено, че четиримата заподозрени съучастници в убийството остават под стража. 44-годишната Алена Жужова е обвинена като поръчител, Томаш Сабо - като пряк извършител, Мирослав Марчек - като шофьор, и Золтан Андрушко - като помагач.

Според новинарския уебсайт topky.sk на пресконференция днес словашката главна прокуратура е дала разяснения за развитието на делото. На пресконференцията са присъствали главният прокурор Яромир Чижнар, надзираващи прокурори от специалната прокуратура, началникът на националната полиция Милан Лучански и командващият силите за борба с престъпността НАКА Бранислав Зуриан.

Пред репортери главният прокурор е изказал възмущението си от опитите на политици да се месят в разследването и е подчертал, че има пълно доверие в следователите. Чижнар обещал, че обществеността ще бъде информирана за хода на разследването.

На пресконференцията било съобщено, че някои от четиримата обвиняеми са били осъждани в миналото, но не за престъпления с насилие.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


77579