Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА „Д...
ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА „ДНЕС” МАХАТ ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА „ДНЕС” МАХАТ ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕРБез допълнителни сметки, ако устройството не работи.

 

Такса електромер отива в историята, това ще стане, след като изричен текст в Закона за енергетиката ще забрани начисляването на допълнителни суми за обслужване на уреда за измерване консумацията на ток. Това обяви пред „Телеграф” зам.-шефът на енергийната комисия в парламента – Диан Червенкондев. Той посочи, че идеята е дошла от Гражданското движение „ДНЕС” и управляващите вече са внесли предложенията за промяна в закона. В първоначалния вариант на проекта такава забрана нямаше.

 

ИДЕЯ

Заради липсата на изричното вето в Югоизточна България през миналата година беше въведена цена мощност. Тя обаче важи само за фирмите, които харчат повече от 15 киловата мощност на ден. Така за всеки киловат отгоре се плащат по 1,5 ст. на ден.

ЕВН е въвела цената за мощност, за да се освободи неизползван капацитет от мрежата за нови потребители. В момента голяма част от фирмите не оползотворяват цялата заявена от тях мощност.

В останалата част в страната няма такава практика. ЧЕЗ обаче се кани и в София, и в Западна България. Разчети за размера на таксата обаче досега не са правени. От Е.ОН също не правят засега планове за въвеждане на плащане на мощност.

 

ПРОМЕНИ

Проектът за закона за енергетиката предвижда още да не се начисляват допълнителни сметки на домакинствата, които имат повреда в електромера. В момента при установяване на неточно отчитане на консумацията на ток дружеството обикновено изисква да се плати допълнително. В случай, че се констатира кражба, глобата за домакинството е да плати сметки за 6 месеца назад на максимална мощност. Очаква се до 3 седмици законопроектът да бъде внесен за разглеждане в парламента и да бъде приет. Припомняме ви, че Гражданско движение „ДНЕС” внесе в Народното събрание свои предложения към проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетика, като част от усилията на организацията за преодоляване на натрупаните през годините проблеми между потребителите и доставчиците на монополни услуги.