Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Победа на Гражданско...
Победа на Гражданско движение „ДНЕС”: Възстановяват поделението във Враца, за което се борим повече от две години. Успяхме да върнем надежда, живот и работа на стотици семейства!

Победа на Гражданско движение „ДНЕС”: Възстановяват поделението във Враца, за което се борим повече от две години. Успяхме да върнем надежда, живот и работа на стотици семейства!Може би основна новина от първия брифинг на  министъра на отбраната Ангел Найденов бе тази за възстановяването на военното поделение във Враца. Той подчерта, че се възстановява батальона там с численост малко над 250 военнослужещи. Това налага да се приготвят прецизни финансови разчети и да се представи график за реализацията на това предложение, съобразени с бюджета на МО, както и да се вземе пред вид съдействието на община Враца при възстановяване на инфраструктурата на военното поделение.

Гражданско движение „ДНЕС” участва активно в борбата за разрешаването на сагата с военното поделение още от самото й зараждане през октомври 2010 г.

 

НАЧАЛОТО

Когато хората тук разбират, че предстои  да се промени радикално живота им, по време, когато близките им от поделението са на мисия в Кабул, Афганистан. Новината ги стъписва, но те решават да действат. Защото става дума за работните места на 400 – 500 млади хора, защото става дума за оцеляването на толкова семейства, защото става дума в крайна сметка за самото бъдеще на града.


И започват да търсят съдействие. Правят Инициативен комитет, излизат с апел към всички инстанции и започват да събират подписка. Подписват се около 10 000 врачани. 433 папки с волята на гражданите са предадени  в  тогавашния Парламента, но остават без отговор. Общинският съвет на Враца излиза с декларация за запазване на поделението. Срещат се и с омбудсмана, който също казва, че ще се застъпи за тях, но "явно връзките и нещата са много по - високо".

 

Дирекция „Приемна” на президента също е уведомена. Тя изпраща писмо до Министерството на отбраната и въоръжените сили и моли за становището по направеното в петицията.


С пълно болшинство Общинският съвет във Враца приема декларация, свързана със закриването на поделението. В нея се казва, че местният парламент посрещна с неодобрение и тревога съобщението за закриването на гарнизона и това се оценява като грешка.


Съюзът на Българските командоси, чрез своя декларация припомня, че армията, като институция има не само отбранителна, но още и възпитателна, антикризисна и социална функция и че безрезервно и безусловно подкрепя протеста и ще продължи да помага с всички законови средства.

  

РАЗКОВНИЧЕТО

Какво стои в основата на тази двугодишна сага? Виждаме снимка на едно  запустяващо военно поделение, обвито в мъгла, което вече не празнува празника на Сухопътни войски – 19 ноември и през затворените му врати свободно преминаваха само бездомните кучета.


Но това е днес. А вчера …


„8 – ма мотострелкова дивизия беше по – голяма, отколкото сега армията" твърди  о.з. полк. Пенчо Видинлиев . Той и колегите му напомнят за богатите военни традиции на  града, където винаги, още от турско време, е имало войска. Полкът във Враца е участвал в различни  войни.


Военните от запаса, които са преживели цялата реформа в армията в последните 20 години, не помнят някога да е ставало и дума за това поделението във Враца да се закрие. О.з полк. Стефан Стефанов е категоричен, че то е необходимо за армията, защото със закриването му от Плевен до Видин няма да има нито един войник. Той разказва, че във Враца имало групи, които помагали при наводнение, при пожари. "При пожари излизаха 50 – 60 човека на недостъпни места. Утре ако стане нещо тук и в АЕЦ "Козлодуй" и други заводи, които работят – никой не може да вземе никакво отношение по въпроса", споделя военният.


Поделението е било също сериозен фактор в икономиката на града. Докато е съществувало, в местния бюджет са влизали 600 000 до 700 000 лв. 


Запознати говорят, че земята под поделението е била дарена от царица Йоана с изричното условие да се ползва само и единствено за нуждите на войската. О.з. подп. Радослав Гетов, който е областен координатор на доброволците на  "ДНЕС", бивш военен с 35 години служба в армията, последните 10 години във Враца, с тревога споделя за поделението: "Толкова ми е болно, че като гледам сега какво е останало от него – нито ми се говори, не ми се мисли – плаче ми се като го гледам. Като знам тук какъв живот кипеше, колко хора имаше и какво беше това поделение за града и за целия регион".


Всъщност разковничето е  точно тук, в терена под поделението. Хората, които все още явно милеят не само за армията си, а и за бъдещето на града,  си спомнят съвещанието, в което областната управителка признала, че има намерение, като вземе помещение от поделението, да направи текстилен цех. Така прогнозират, че  цялото "ще се разпродаде на парче“, а поделението е в най – равното и най – хубаво място във Враца. "Не може такава база с такава лека ръка просто да се ликвидира. Това е ликвидация – без да се помисли" – категорични са местните хора.

 

БИТКАТА

Тя всъщност не започва, а продължава, разгаря се с нова сила след като в община Враца  пристига  писмо от МО, подписано от тогавашния министър Аню Ангелов, в което ведомството дава принципното си съгласие да се започне процедура по предоставяне на имотите на закритото поделение 52 380 на община Враца .

 

Тази новина трябваше да успокои обществеността.

 

Само ако нямаше известно разминаване в цифрите.

 

В упоменатото писмо от министър Аню Ангелов за отдаване на имота на общината се визират 150 дка площ.

 

А обществена тайна е, че според кадастралния план на града става дума за … 960 дка.

 

И вярно на своите граждански принципи, Движение „ДНЕС“  своевременно предупреждава кмета и общинските съветници за това разминаване. Благодарение на намесата на „ДНЕС” общинският съвет своевременно преработва своята  докладната  и на сесията се взема решение да се иска целия имот.

След което до Министерство на отбраната е изпратено писмо с решението на общинския съвет ,че община Враца иска да й бъде предоставено правото на ползване на всичките 960 дка, принадлежали на бившето поделение.

Ако в законоустановения срок министерството не уважи искането или се опита да преиначи нещата, доброволците на „ДНЕС“ предупреждават, че ще предприемат  широка обществена кампания със съдействието на местните медии,  за предотвратяване на поредния опит на управляващите да продадат този имот "под масата".

След това започва да се говори,  че в бившето поделение ще бъдат настанени бежанци. За предотвратяване на подобно развитие Гражданско движение "ДНЕС" пуска отворено писмо до медиите, политиците и обществеността на областта, в което  алармира за тайно подготвяне на създаването във Враца на бежански лагер. 

 

 ФИНАЛЪТ

Гражданско движение „ДНЕС” - Враца и Инициативен комитет за възстановяване на закритото военно поделение 52380  организираха голям митинг в подкрепа на връщането на емблематичната за града под Околчица войнско подразделение. На него присъства няколко стотин души.

Подкрепата си за патриотичната за града инициатива заявиха Областният управител  Венцислав Василев, кметът на общината Николай Иванов,  представители на Областния  и общинския съюз на запасните офицери и сержанти,  на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на военно-инвалидите, на НПО-та и на политически партии, на Дамски клуб "Вратица", на фен-клуба на футболен  отбор  "Ботев"Враца, както и представители на бизнеса.

Многобройни, естествено, бяха доброволците и симпатизантите на Гражданско движение „ДНЕС” от Враца и Мездра.

"Сигурен съм, че този път ще успеем. Първите стъпки в тази посока са вече факт. Апелирам към всички врачани да се обединят около тази цел и се надявам, че заедно ще постигнем добър резултат" - каза в словото си пред събралото се множество кмета на Враца инж. Николай Иванов.

Приета беше декларация от митинга до президент, Народното събрание, Предс едателя на Министерския съвет  и министъра на отбраната, с която жителите на града искат връщането на поделението във Враца.

И десетина дни по-късно идва новината, с която започнахме настоящето повествование.

Факт, който Гражданско движение „ДНЕС” отчита като свой успех в даряването на надежда, живот и работа на стотици семейства!

 


1432