Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Почти 5000 столичани...
Почти 5000 столичани подкрепиха инициативата на „ДНЕС“ срещу новите правила за „синя зона“ в София

Почти 5000 столичани подкрепиха инициативата на „ДНЕС“ срещу новите правила за „синя зона“ в СофияДве седмици след старта на инициираната от гражданско движение „ДНЕС“ подписка за отмяна на новите правила за т.нар. „синя зона“ в София 4730 столичани се включиха в нея. Още почти 4000 души се подписаха за отмяна на концесията на „Софийска вода“ АД.

Припомняме, че на 16 юли т.г. Движение „ДНЕС“ стартира подписка за отмяна на новите правила за т.нар. „синя зона“ в София и се присъедини към искането за референдум за прекратяване на концесионния договор със „Софийска вода” АД за ВиК-системата на Столична община.

Подписките ще продължат до края на м. Август, а пунктовете за събиране на подписи са обявени на сайта на движението – www.dnes-bg.org.  Подписката срещу „синя зона“ в онлайн вариант е публикувана на адрес http://www.peticiq.com/antisinqzona.

Успоредно с това, на 4 юни т. г. Движение „ДНЕС“ внесе съдебен иск в Административен съд - София-град за отмяна на Наредбата.

Според „ДНЕС“ Наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането. Тя не е съобразена с покупателната способност на гражданите и нарушава множество закони, вкл. Закона за обществените поръчки, Закона за общинската собственост, Закона за местните данъци и такси, Закона за движение по пътищата, Закона за нормативните актове.

С въведените чрез наредбата серия от дискриминационни условия се нарушава и Конституцията на Р България. Например, дискриминационно е право на преференциално паркиране да се прилага само за един автомобил на жилище, а за всеки следващ да се налага „наказателна“, тройно по-висока такса. Нарушено е и конституционното право на гражданите на равен достъп до публични услуги и е въведена дискриминация по имуществен признак чрез различни размери на местните такси за различните потребители, както и чрез т.нар. „Служебен абонамент“.

Освен това, цените за паркиране и репатриране с т.нар. „паяк“ не отговарят на направените разходи за предоставяната услуга, каквото е изискването на Закона за местните данъци и такси. СОС не може да обоснове 200-300 процента увеличение на административните и материално-техническите разходи за услугата. Например, спорно е дали разходите за репатриране с „паяк“ възлизат на 60 лв. По аналогичен начин стоят нещата с поставянето на т.нар. „скоба“ и с винетните стикери за живеещите в центъра. Освен това, е спорна базата, върху която се калкулира това увеличение, тъй като не е направена финансова обосновка на разходите за услугата, а не трябва да се забравя, че такова е изискването на Закона за нормативните актове. Нарушен е и Законът за обществените поръчки, тъй като дейностите по организация на паркирането са неправомерно възложени на „Градска мобилност” ЕООД без процедура за възлагане на обществена поръчка.

Движение „ДНЕС“ настоява, преди да въвежда нови, драстично по-високи цени за паркиране, общината да организира бърз и чист градски транспорт, вкл. метро във всички посоки на града, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик, вкл. чрез електронна трафик-система, и да освободи паркингите от негодните за управление автомобили.

Що се отнася до концесията на „Софийска вода“ АД, „ДНЕС“ взе решение да подкрепи подписката, инициирана от ВМРО, тъй като през последната година и половина в приемната на движението постъпиха десетки сигнали и оплаквания от граждани за некоректно поведение от страна на концесионера към неговите потребители. „ДНЕС“ изповядва убеждението, че проблемите на хората нямат политически цвят и всяка инициатива, подкрепяща потребителите, трябва да бъде подкрепена, независимо коя политическа сила или неправителствена организация стои зад нея. Когато една партия или неправителствена организация застава на страната на гражданите в битката срещу монополите, „ДНЕС“ ще застане на същата страна!


88