Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Под охрана..., комай...
Под охрана..., комай само това остана >> Борисов на инспекция: Най-важното е хората да знаят, че има сигурност (ВИДЕО)

Под охрана..., комай само това остана >> Борисов на инспекция: Най-важното е хората да знаят, че има сигурност (ВИДЕО)Премиерът посети автомобилен завод в с. Люляково, Бургаско

 

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в автомобилен завод, става ясно от профила му във Фейсбук.

 

15 милиона лева ще бъдат отделени за изграждането на детски кътове в офисите на фирми, които кандидатстват за това, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на посещение в завод в Бургаско.

1125 души персонал има предприятието "Нурсан Отомотив" в село Люляково, Бургаско, като общо персоналът е 1800 българи.

Предприятието произвежда електроинсталации за Форд, и текстил за известна марка.

 

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат за малките и средни фирми, за да имат възможност да адаптират производството си за работа в условията на пандемия,  обяви министър-председателят Бойко Борисов в с. Люляково, където посети предприятие за автомобилни кабели и системи, ползващо подкрепата на държавата по линия на мярката 60/40 за запазване на заетостта.

 

Премиерът Борисов добави още, че от следващата седмица всички фирми ще може да разчитат и на допълнителни средства между 50 000 лв. и 150 000 лв., с които да бъдат изграждани детски кътове, така че да има повече гъвкавост и улеснение за работещите родители. За тази мярка са предвидени 15 млн. лв.

„Каквото е необходимо, подкрепяме фирмите, за да може да работят. Това е важно за хората“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че в условията на пандемия е важно да не се допуска затваряне на производства и икономиката да продължи да работи. Това е и причината правителството да реагира бързо и да въведе навременни и адекватни социално-икономически мерки. „Вкарахме мерките веднага, за да може хем да се работи, хем хората да са по-сигурни“, добави премиерът.

 

„Докато другите говорят, ние работим, силата на правителството е връзката с хората“, каза още Борисов.

Пред министър-председателя Борисов ръководството на предприятието в с. Люляково изрази удовлетворение от подкрепата по мярката 60/40, от която фирмата се ползва още от стартирането й. „За нашите дружества има изключителен социален и икономически ефект. Административната тежест е много малка“, изтъкнаха представителите на предприятието. Те подчертаха, че от техните 1125 служители няма такива, които да са съкратени или да не са получили заплатите си, а помощта на държавата възлиза на около 800 000 лв за всичките им дружества.

 

Той разпита как се прилага мярката 60/40. А от ръководството му отговориха, че не са съкращавали хора и получават помощ по програмата 60/40 още от началото на пандемията, а общо за всички дружества получават около 800 000 лева на месец.

 

Борисов напомни, че от другата седмица фирмите ще могат да получават средства за детски кътове и забавачки в предприятията - между 50 000 и 150 000 лев. Изтъкна и другите две нови програма за бизнеса. С 68 млн.лев за фирмите, които с над 500 000 лева, както и 80 млн за малките и средни фирми за преустрояване на производствата в условията на коронакриза.

Премиерът каза, че за разлика от други негови колеги бързо вкарали мерките. Всичките усилия са били, за да няма затваряне на производства и икономиката да работи. Напомни, че Великобритания изтеглила 40 млрд. паунда дълг. Мерките за бизнеса щели да ги вкарат веднага, и да не се "психясат" хората, че няма да има работа.

 

"Каквото е необходимо, подкрепяме хората. Сега вкарваме две нови мерки за подпомагане бизнеса - заяви Борисов. - Заложили сме, има в бюджета средства. Подготвили сме се и като гледам, може да участвате и вие. Имам един приятел Хасан тук. С него имаме един бас за прохода около Айтос. Пътя за Люляково е много хубав, но от Айтос насам. Сега ще започнат да пътуват вместо през Рижкия, през Провадия", изтъкна Борисов.

 

"Най-важно за хората е да знаят, че имат работа, но и сигурност – затова подкрепяме фирмите за закупуване на маски и шлемове, за да имат работниците сигурност". 

 

Премиерът говори и за връщането на брифингите за разпространението на заболяването от коронавирус.

 

Веднъж в седмицата министър Ангелов като си дава брифинг за здравни теми, ще обобщи какво е състоянието на медицинските работници с COVID-19, участваме и със 160 милиона лева за ваксини и лекарства, ако бъдат открити, допълни Борисов.

По думите му участваме с 600 млн. за ваксини, ако бъдат изработени.

Борисов изтъкна, че в Руенска община кметовете са от ДПС, а ГЕРБ има само в едно село. В цялата долина имали кметове само в Провадия и Айтос.

"Понякога ни обвиняват в глупости, че си помагаме с ДПС. Ами от 9 кметове, като са 10 на ДПС и какво - да не правим пътищата?! И тези хора имат семейства. Това е за хората, за семействата им, за работните места", каза Борисов.

От завода изтъкнаха, че произвеждат части за линейки, а Борисов напомни, че е предвидено да се закупят над 400 линейки. 20 млн. лева пък ще отидат за медицински хеликоптери - 2 броя.

"Докато другите говорят, ние работим. Нашата сила на правителството е връзката с хората, каза Борисов. - Има ли работни места и икономиката ръст, това е важно." По думите му това е едно от най-тежкото време за света.

Премиерът изрази задоволство, че в автомобилните заводи у нас се правят компоненти за всички видове коли, в това число и електроавтомобили. Борисов добави, че у нас има 250 завода в Автомобилния клъстър. "Тук хората да дойдат и да видят какви ливади са били, а днес какво има", заяви още премиерът.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

 
137604