Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Подготвят ни..., но ...
Подготвят ни..., но за какво! >> Александър Андреев: Предстоящите местни избори ще са най-тежките досега!

Подготвят ни..., но за какво! >> Александър Андреев: Предстоящите местни избори ще са най-тежките досега!Според говорителя на ЦИК се очаква по-бавно приемане на протоколите

 

Към момента в ЦИК е постъпил само един сигнал за нередности в предизборната кампания – за нарушение по отношение накърняването на правата на кандидат.

Това каза пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Комисията се е произнесла по жалбата от Християндемократическата партия на България, с която тя обжалва решенията на софийската Областна избирателна комисия (ОИК), с които е отказана регистрацията на кандидатските листи в София на самата политическата сила, както и на кандидата им за кмет на София.

Александър Андреев прогнозира в предаването "Неделя 150", че предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Очаква се отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг, каза Андреев. Според него и ЦИК ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.

„Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.нар. "добри нрави“, обобщи той.

ЦИК призова политиците да отправят положителни послания и да спазват правилата в Изборния кодекс, за да няма сигнали и жалби, които да доведат до наказания.

„В рамките на нашата компетентност е, когато мониторингът, който осъществява СЕМ, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е необходимо да се наложи определена санкция. В голяма част от случаите, в които сме сезирани от граждани и от неправителствени организации за такива нарушения, ги разглеждаме, изискваме материалите по отношение на печатни и онлайн новинарски доставчици, на онлайн новинарски услуги, на медии, за да можем да преценим дали има нарушение. Когато става въпрос за обхвата на ОИК, тоест регионален обхват, тогава те, след като бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е установено“, каза Андреев.

Андреев изтъкна в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“, че санкциите са предвидени в Изборния кодекс – между 2500 и 5000 лева, но се повишават при повторно нарушение.

„ЦИК няма пряк контрол върху финансирането на предизборната кампания на политическите сили. Това се преценява от Сметната палата. Ние единствено приемаме правилата по отношение на финансирането“, посочи той.

Ако постъпи сигнал относно нарушаване на финансирането на предизборната кампания, то Комисията го препраща към Сметната палата, допълни той.

„Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.н. добри нрави“, обобщи Андреев.

Към момента Секционните избирателни комисии още не са назначени, а обучаването на членовете им тепърва предстои. Предвидено е значително увеличение на възнагражденията на председателите и членовете им. От ЦИК се надяват това да спомогне за осигуряване на достатъчно хора в СИК в страната за нормалното протичане на изборите: Ще дадем по-високи възнаграждения, но направихме така, че това възнаграждение те да го получат, ако са участвали в изборите, а не в изборния ден да не се явят или впоследствие да се откажат, по време на изборния ден, и това да наложи замяната им с други членове.

Предвидени са и други мерки. ЦИК в момента създава обучителни материали за нуждите на комисиите, включително и за попълване на протоколите.

В миналото сериозен проблем е била организацията при предаването на изборните книжа в нощта след изборите. Предвиждат се организационни промени за облекчаване на процеса, обясни говорителят на ЦИК.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 113636