Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛ...
ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА „НА ИДИОТИ НИ ПРАВЯТ“

ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА „НА ИДИОТИ НИ ПРАВЯТ“„Не, на данък паркинг!“, „Тошев вън!“ и „На идиоти ни правят“
скандираха стотици протестиращи срещу новите правила за паркиране в София

20-и по ред протест се проведе тази вечер в столицата

 

На 17 октомври 2012 г., в 18.30 часа, от пл. Славейков в столицата пое вече традиционнитя ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА. За двадесети пореден път протестират гражданите, недоволни от новите правила за паркиране. Организатор на шествието е фейсбук групата „НЕ, на ДАНЪК ПАРКИНГ!“, подкрепена от Движение „ДНЕС“.

Протестът  премина под мотото „НА ИДИОТИ НИ ПРАВЯТ“, заради пренебрежителното отношение на общинарите и отказа им за диалог с гражданите. Отново излезлите на улицата стотици протестиращи припомниха на софийската администрация каква е основната й функция - да създава възможности, удобства и условия за по-добър живот на всички жители и гости на града, а не да налага неоправдани финансови рестрикции. Гражданите продължават да настояват за дължимата от общината по закон обосновка за размера на новите цени на таксите и услугите в синя и зелена зона, както и да бъдат удовлетворени всички искания за хората с увреждания.

Походът премина по ул. „Г. С. Раковски” и спря пред входа на Общината на ул. „Московска“ 33. Участниците носеха разноцветни клоунски шапки, червени носове и надуваха нахални свирки. С лозунги „Не, на данък паркинг!”, „ Тошев вън!” и „Оставка!” те показаха как Общината иска да изглеждат в очите на обществото, отказвайки им обществен дебат и ползвайки всякакви манипулационни средства за игнорирането и омаловажаването на исканията им.

Пред сградата на „Московска“ 33 протестиращите пуснаха китайски фенер с отпечатан върху него образ на Радослав Тошев – шеф на Транспортната комисия в СОС. Така те фигуративно демонстрираха желанието си да изпратят съветника отвъд ръба на стратосферата, за да се сложи край на тормоза и рекета над гражданите, за които той е основен радетел и инициатор.

„Ще продължим да изискваме диалог с общината и да призоваваме за промени в полза на внесените искания. Отново ще припомним на общинарите, че гражданите имат пълното право да изискват от институциите да се съобразяват с тяхното мнение, особено когато се предприемат мерки в техен ущърб. В тази връзка напомням, че налагането на данък „паркинг“ е дискриминационна и неефективна мярка, която по никакъв начин не води до намаляване на трафика в града“, заяви Гергана Владкова, организатор на протеста и администратор на фейсбук групата „Не, на данък паркинг!“.

Галя Николова от ГД „ДНЕС“ каза, че „гражданите няма да се предат и ще чакат справедливото решение на съда на 7 декември, но се надяват, че дотогава някой от СОС ще чуе призивите им за диалог”.

Емил Йотов от групата „Не, на данък паркинг!” попита „Кое налага тази ДИСКРИМИНАЦИЯ над софиянци? Как данък „паркинг“ ще намали потока на автомобили в центъра?” и добави „Ние искаме отговорност от виновника, който прокара в Столичния общински съвет този геноцид над гражданите – Радослав Тошев. Оставка!”

Напомняме, че на 5.10.2012 г. столичният Административен съд даде ход на делото, инициирано от ГД „ДНЕС“ и засегнати от приетите промени в НОДТСО през март граждани. Следващото заседание на съда е насрочено за 7.12.2012 г.

В момента живущите в зоните са принудени да плащат по 150 и 100 лв., съответно - за синя и за зелена зона, за да паркират пред домовете си, а за втори автомобил – 450 и 300 лв. За поставяне на скоба Общината прибира 30 лв., а за репатриране на автомобил – 60 лв. От новата наредба за паркиране са ощетени и хората с увреждания.


119