Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛ...
ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА - „МИСИЯ: ДИАЛОГЪТ НЕОТЛОЖЕН“

ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА - „МИСИЯ: ДИАЛОГЪТ НЕОТЛОЖЕН“„Не на рекета!“, „София е и наша!“ и „Не, на данък паркинг!“ скандираха стотици софиянци, които се включиха в организирания от Движение „ДНЕС“ и фейсбук групата „Не, на данък паркинг!“ 21-ви протестен поход „Мисия: Диалогът неотложен“.

 „Общината лъже – трафикът не е намалял след въвеждането на новите правила за паркиране. Ако има намаление, то е защото хората не могат да си позволят солените цени за „удоволствието“ да ходят на работа или да живеят в центъра на града“, категорични са протестиращите.

Към протестиращите още на площад „Славейков” се присъединиха и десетки майки, някои от тях и с колички. Този път останалите протестиращи бяха със затворнически шапки на главите си като символ на дискриминацията, която новата наредба за паркиране в София налага над гражданите. „В затворници ни превърнаха – затворници в собствените си домове и заложници на собствените си автомобили. Високомерието и наглостта на общинарите няма граници“, недоволстваха участниците в протеста. С викове „Тошев вън!“ те за пореден път поискаха оставката на шефа на столичната транспортна комисия Радослав Тошев.

Протестното шествие тръгна от пл. Славейков и се насочи към Столична община. За 21-ви пореден път гражданите издигнаха протестни лозунги с искания за диалог със Столична община и чуваемост от страна на чиновниците. Протестиращите отново настояха за  спиране на крайно несправедливата, незаконна и неотговаряща на покупателните възможности на хората Наредба за паркиране в София.

Пред сградата на общината отново се изказа Гергана Владкова от фейсбук групата „Не на данък паркинг” и тя каза, че „Няма да спрем да се борим с реката, който се налага върху живущите в центъра - ние искаме диалог с Общината, който незнайно защо ни се отказва, но ние не се отказваме! Не на данък паркинг!”

Галя Николова от ДНЕС се обърна към протестиращите с думите, че „Това е само началото и презонирането ще продължи и ще обхване цяла София и всички софиянци ща са пострадали от Наредбата”

Майките, които също се включиха в протеста настояха за достъпна архитектурна среда, вкл. здрави тротоари и улици, детски градини за всички деца и прозрачност при управлението на средствата на софиянци. „Децата ни се спъват и се нараняват по разбитите тротоари. Налага ни се да се движим на слалом покрай безразборно поставените колчета“, негодуваха майките.


121