Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Покрай сухото гори и...
Покрай сухото гори и мокрото >> Стопани на свинеферма в сблъсък със здравни инспектори край Созопол

Покрай сухото гори и мокрото >> Стопани на свинеферма в сблъсък със здравни инспектори край СозополСобственици на прасета влязоха в сблъсък със здравни инспектори край Созопол, съобщава Нова телевизия. В село Зидарово беше открит вирус на африканска чума по свинете. Това налага унищожаването на прасетата в засегнатия район. Въпреки, че държавата плаща компенсации, стопаните на животните отказаха да допуснат екипите на Агенцията по храните.

Инспекторите на БАБХ срещнаха отпор при опита да влязат във фермата на Вълчо Димитров. Срещу акцията по евтаназирането на свинете скочи семейството на стопанина, негодуваха и съседи. Свинефермата не е регистрирана, в нея обаче собственикът отглеждаше около 30 прасета, като твърди, че не са им взимани проби.

Определени са две зони на рестрикция – 3 и 10 километрова „В 10 километровата зона попадат няколко село от Община Бургас и община Созопол. В момента дори колегите вземат кръв в 10 километровата зона, за да се установи дали има или няма наличие и тази зона ще бъде постоянно наблюдавана”, коментира д-р Георги Митев, БАБХ-Бургас. Стопаните няма да получат обезщетения за умъртвените животни, тъй като фермата не е регистрирана.

 

Редактор: ЕЛИН ДИМИТРОВ

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

 


106328