Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Полицаи готвят проте...
Полицаи готвят протест заради неспазени обещания

Полицаи готвят протест заради неспазени обещания



Служителите на МВР получават едва по 25 ст. на час за нощен труд

Дори в тъмната и опасна част на денонощието, полицаите продължават да следят за реда по улиците. В същото време служителите на реда получават едва по 25 стотинки на час за нощен труд.

Напрежението в сектора се повиши, след като ръководството на министерството даде празно обещание парите да бъдат удвоени. За да се случи това, са необходими 5 милиона лева, а такива на този етап няма.

Това кара служителите на МВР да се готвят за нов протест през месец май. Той е обвързан с още едно условие - полицаите водят преговори с министерството за промени в няколко закона и ако текствоете, на които държат не бъдат приети, ще се стигне до демонстрации.

"Тези промени са свързани с нормативната база, уреждаща социалния диалог в Министерството на вътрешните работи, с връзването на заплатата със социално измерим променлив критерий като средната и минималната работна заплата", коментира в "България сутрин" зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

По думите му за една нощна смяна от 12 часа, в която 10 часа са нощен труд, един полицай взима около 2 лева, а за 24-часово дежурство - 2,40 лева.

Планираният протест на полицаите през месец май съвпада с идването на папа Франциск у нас.

"Залагаме на това, че за около месец бихме могли да се споразумеем с министерството и да не се стига до тази крайна мярка. Не търсим сензацията, нямаме намерение да блокираме посещението на папата, нямаме намерение да предприемаме действия срещу държавата", катеогоричен бе Кузманов пред Bulgaria ON AIR.

По публикацията работи: Красимир Ангелов

 

Източник: https://www.dnes.bg/obshtestvo/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

След гафа с нощния труд на полицаите, Младен Маринов обеща да търси пари

Полицейски синдикат скочи срещу решение на Маринов да намали цената на нощния труд

Наливане на милиони от пусто-в празно! >> Увеличават бюджета на МВР с 3 млн. лева заради проекти за присъединяването към Шенген

МВР - хем с най-голям бюджет, хем все така си получава дарения

Готвят се и за цирк >> Младен Маринов: Планираме и се подготвяме за европейските избори и за баловете

 



93219