Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Полицията отново не ...
Полицията отново не пусна протестиращи до Догансарай - НА ЖИВО

Полицията отново не пусна протестиращи до Догансарай - НА ЖИВОСлед като отново не бяха допуснати до Догансарай, протестиращи срещу ограниченията се събраха пред община Бургас, където освиркват кмета на ГЕРБ Димитър Николов. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов държи сметка на Николов защо полицията не му разрешава да мине по пътя към резиденцията в парк "Росенец". Кметът уверява, че хората ще бъдат допуснати до бариерата, но протестиращите му отвръщат с "Лъжец!", "Купени!" и "Съучастник!".

Протестиращи има и на пътя към резиденцията, но полицията не ги допуска навътре. Служителите на реда се оправдават с автобусите с привърженици на ДПС, които обградиха Догансарай от рано сутринта. Тук сме да не допуснем нова Катуница, твърдят мъжете пред Би Ти Ви, визирайки метежите в ромското село през 2011 г., след като роднини на цар Киро прегазиха момче при размирици заради семейна вражда.

 

 

Привържениците на Доган влизат без препятствия до парка. От пререканията между протестиращи и полиция се разбра, че вчера от районното управление в Бургас са уверили, че няма друг планиран протест в региона. Сега обаче стичащите се на протестен плаж, планиран с начален час 11:00, не биват допускани именно с аргумента, че там вече е допуснат митингът на ДПС и от съображения за сигурност двете групи не могат да се смесят. Полицаите са преградили плътно пътя и не допускат нито един от идващите да участват в митинга срещу Догансарай да премине, независимо от показаните документи за разрешен протест.

 

Шефът на пресцентъра на община Бургас Весела Йорданова заяви пред "Сега", че при тях няма искане за проява на ДПС. Но допусна, че е възможно в полицията да е заявено.

На "протеста", свикан от ДПС, се забелязват и депутати на движението, например Илхан Кючук. Протестиращи разказаха, че полицаите, които са преградили пътя, са пускали към Догансарай само хората с шапки с надпис "ДПС".

Малко след 10 часа полицията разреши на Би Ти Ви да стигне до плажа по вода. На брега и на кея се виждат симпатизанти на ДПС, като долу-горе равен брой полицаи ги охраняват.

 

 

 

Posted by Ивайло Мирчев on Friday, July 10, 2020 

Какво се случи вчера:

Бариерата в парк „Росенец“ беше премахната, но още тогава се видя, че продължава да няма свободен достъп до имението, свързвано с Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС бил вътре и поканил екипа на bTV да снима скандалната плажна ивица, станала известна с акостирането на Христо Иванов, посочва телевизията.

Екипът на bTV e пуснат в имота само с условие да не снима почетния лидер на ДПС. "Малкият кей завършва със синя стъклена пирамида, целта на която е да генерира енергия. Вляво от нея е пясъчната ивица. Вече е сложена преграда между частния имот и така наречения плаж в парк Росенец, плажната ивица тук със сигурност няма 200 квадратни метра", твърди телевизията.

В имота било пълно с рози, за които лично се грижел Ахмед Доган. Пред тв екипа той разказал, че ще остане в сградата. От Младежкото ДПС се организирали също да присъстват в негова защита. Охраната от НСО не била по негово желание там, а случаят с Христо Иванов смята за провокация. Въпреки това, знамето било оставено забито да се вее на пясъка, посочва още bTV и пуска нарочни кадри. За влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната смята, че не е особена гордост и че нищо няма да се промени, защото българският народ винаги търси месия да го спаси.

В огромен парник около имението лидерът на ДПС отглеждал био краставици и домати. А за сградата и земята твърди, че всичко е законно, закупено от пенсионния фонд на приватизирания Нефтозавод. Затова и в непосредствена близост се намират резервоарите, където разтоварват танкерите петрол. 

Той отказал да бъде сниман, но разговарял с екипа на чаша кафе, като се надявал масовото плажуване да не доведе до ескалации и сблъсъци

Симпатизанти на ДПС се организират да защитават почетния председател на движението Ахмед Доган и по-специално неговия т.нар Догансарай в парк Росенец, край Бургас. За там е насрочен протест на граждани под наслов "Масово ходене на Росенец". Би Ти Ви показа, че цял автобус със "здрави момчета" от Гърмен, организирани от кмета на общината Феим Иса, е пристигнал на място. Кметът също е с тях.

Запитани от репортерката някои от тях казаха, че са дошли на екскурзия и ще отседнат в хотел (всъщност са настанени в почивна станция на около 1 км от парка Росенец). Били дошли "за кеф", а един от пристигналите гърменчани, който трудно говореше български, заяви иронично, запитан дали е симпатизант на ДПС, че е привърженик на "Атака".

 

130136