Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Експерти: Бъркат ни ...
Експерти: Бъркат ни в джоба, вземат ни все повече...?!

Експерти: Бъркат ни в джоба, вземат ни все повече...?!Политологът Даниел Смилов и социологът Кольо Колев направиха политически анализ на отиващата си 2018 г. в студиото на „Тази сутрин”


 

България е имала предпоставка за добра политическа година заради председателството на Съвета на ЕС, но есенният политически сезон беше наситен със скандали. Така обобщи изтичащата година политологът Даниел Смилов в студиото на „Тази сутрин”. По думите му има натрупано напрежение в обществото заради серия от лобистки закони, които са създали впечатление за договорености в коалицията.

„През последните 10 години , основните политики в държавата се определят от ГЕРБ в една скрита коалиция с ДПС – това са данъчните закони и политики, свързаните със съдебната реформа и КТБ. Тази скрита коалиция има нужда от камуфлаж. В предния мандат, част от Реформаторския блок изпълняваше тази роля, в този мандат са патриотите. За скрития партньор ДПС е по-изгодно, когато другите два са в по-слаба позиция – всяка криза в коалицията засилва неговите опции. Видяхме нагледно как ДПС калкулира дали да остави тази коалиция или да поеме курс към нови избори. Цялото това клатене на лодката изби в поредица от скандали”, коментира Смилов.

Социологът Кольо Колев се съгласи, че ДПС са партньор на всяка власт, но добави и че са опозиция, когато не са съгласни с нещо. „Те играят играта доста правилно, грамотно, но на тях не може да се разчита. Затова всеки, който тръгне да играе с тях трябва да внимава. Коалицията има 122 депутати, партията на г-н Доган има огромна власт и сила”, каза Колев.

Смилов заяви, че идеята на почетният председател на ДПС за програмен кабинет е вид натиск върху коалицията. „Аз прочетох думите на Доган като сваляне на пълната бойна готовност, защото не беше обявен курс към нови избори. Програмният кабинет е глътка въздух за правителството и заплаха какво може да се случи, ако интересите на движението не бъдат удовлетворени”, посочи политологът.

Министерските оставки след трагедията в Своге, където загинаха 20 души, са били закъснели и не са били свързани с конкретния инцидент, според социолога. Колев добави, че те са били опит за смяна на караула и отпускане на напрежението, но не са постигнали ефект.

„Общественото напрежение се трупаше през цялата година заради поредицата от скандали – частната охранителна дейност, опитът за убиване на малките бензиностанции, картелът на превозвачите, Законът Домусчиев, Законът за вторичното разграбване на КТБ, Търговския регистър, майките бяха капака. Всичко завърши със скандал, който граничи с национално предателство – изборът на F-16. Един нарисуван самолет, който не отговаря на процедурата за държавна поръчка”, посочи Колев.

Политологът заяви, че през първата половина на годината Обединени патриоти са били приглушени заради европредседателството и са започнали да губят рейтинг.

„През втората половина имахме избухване от тяхна страна – много медийно време, това е позициониране от тяхна страна за следващите избори. Те търсят ниши, защото виждат, че като малък партньор на ГЕРБ, доверието в тях ерозира”, каза Смилов.

Кольо Колев беше категоричен, че управляващата коалиция не е стабилна, защото тлее обществено напрежение породено от ниският стандарт на живот и постоянно увеличаващите се данъци и такси.

„Бъркат ни в джоба, взимат ни все повече, непрекъснато бият тупаните колко сме добре, а проблемът с бедността става все по-голям. Близо 30% от хората не могат да си купят лекарствата, които лекарят им е предписал, 47% купуват само евтини храни. Представете си как им звучи на тези хора, когато правителството се хвали”, каза социологът.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://btvnovinite.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Последната година на Борисов

България през 2018 година: Гинка Върбакова и изЧЕЗващия инвеститор

Честит декември! Бойко спаси годината..., засега! (ОБНОВЕН)

Писмо до Дядо Коледа (сиреч Бойко Борисов)

Борисов пред избор(и)

Как България тихо се феодализира?

Грозното шоу на българските политици

Кольо Колев: ГЕРБ губи все повече и повече позиции, а за това има причини! От време на време е полезно някой да изхвърли боклука!

Политолог: Валери Симеонов продължава да присъства в кабинета чрез своя най-близък човек от обкръжението си

Политиците да живеят с 200 лв. пенсия

Ликуй народе! 260 000 ще се спасят от бедност!

На чужд гръб и сто сметки са малко

Докато управляващите ни увещават в друго* >> Статистиката не греши: У нас труда се заплаща ниско!

Кой как смята българските заплати. И защо се опразва България

 

 

 

 

 

 


85024