Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Политическите жандар...
Политическите жандарми на ГЕРБ: Гърневски и Манев да са здрави, ще свалят Борисов преди протестите

Политическите жандарми на ГЕРБ: Гърневски и Манев да са здрави, ще свалят Борисов преди протеститеВотът на недоверие не мина. На трибуната в НС се хвърлиха Мануил Манев и Спас Гърневски от ГЕРБ, които пръскаха слюнки и мътен поток от звуци, означаващи триумф. Те това могат, срамът е - защо са там? Две парвенюта, захлебили от политиката, благодарение на Борисов, който ги бучнал в листите за депутати.

 

И самочувствието им изплува като свински мъде в кал. Дори ибрикчийте са били с нещо полезни…

 

Тези двамата и още дузина край тях са парвенюта. От онези, които описва Иван Хаджийски в „Оптимистична теория за нашия народ“:

 

Парвенюто е личност, направила успешен скок в общественото си положение, но неможеща да усвои едновременно и съответния му нрав.

 

Парвенютата никнат (като гъби) в мътни времена, във времена на стопанска и политическа контрабанда, когато общественият живот дава възможност за бързо успяване. Новите нагли и дръзки възможности обикновено позапират хората от старото спокойно време с неговите установени похвати. Те се боят да свържат името си с открит аферизъм и нескриваеми скандали. Боят се от морални и законни отговорности.

Парвенюто се хвърля без всякакъв морален риск в борбата за своето преуспяване. То не рискува загубването на име, престиж, минало, защото ги няма. За него не съществуват нравствени спирачки, нито съображения за престиж. Той се бои само от физическата санкция на закона, която обаче в такива времена не е много деловита.

 

Създавайки се обикновено при такива условия, парвенюто е оголена от всяка нравственост (аморална) личност. Колкото едни пътища за преуспяване са по-преки, по-бързи и по-лесни, толкова повече се доближават до най-откритите и безусловни видове на пиратството: стопанско и духовно (демагогията).


Създавайки се обикновено като стопански мошеник; създавайки си връзки и влияние чрез единствената притежавана от него сила — парите (чрез подкуп или честно заплащане), — парвенюто взема за мярка на човека себе си и става един от най-мнителните хора. За него всички са лъжци и мошеници. Тежко и горко да си повереник на парвеню.

 

Правейки такъв шеметен скок, преварвайки мнозина, парвенюто почва да обожествява себе си, да се смята за нещо изключително и да се отнася към другите като към стадо некадърници“.

 

Такива са Гърневски и Манев. Политическите жандари на ГЕРБ.

 

Нека грачат, лаят, вият, грухтят – във животинска среда това се котира. Колкото повече, толкова по-скоро ще падне тази власт. С такива воденични камъни Борисов е обречен. Да са му живи и здрави.

 

Красимир Миланов

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/


 

 131188