Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пореден протест на м...
Пореден протест на медицински сестри

Пореден протест на медицински сестриОчаква се пореден протест на медицински сестри. От 15 часа на булеварда пред частната болница ”Токуда” в София, те ще изразят подкрепата си за синдикалната лидерка от лечебното заведение Мая Илиева, която се оплаква от натиск, упражняван от ръководството.

Илиева е сред активните организатори на протестите на медицинските специалисти с искане за по-високо заплащане и по-добри условия на труд, съобщава БНР.

 

В страната този месец протестите включват и блокиране на пътни артерии.

На протеста се очакват медицински сестри, фелдшери, физиотерапевти от цялата страна, обясни Мая Илиева. Тя вече е получила заплахи и искания за обяснения.

 

"В болницата започнаха да ми оказват натиск, да се събират едни подписи, за да ме компрометират пред моите колеги и да ме отстранят от работа най-вероятно", твърди Илиева.

 

В официално писмо в болницата се забранява протестът на територията на лечебното заведение. Затова медиците ще блокират булеварда. Забранена е била и исканата гладна стачка. В лечебното заведения тече подписка срещу Илиева.

"В самото уведомление съм написала при какви условия се работи в болницата, какви права са ни нарушени - нередовно изплащане на извънреден труд, минималната работна заплата не беше коригирана", казва още тя.

 

Методиката на Министерство на здравеопазването за формиране на работните заплати е само за общинските и държавни болници и тя не се отнася за частните, коментира още Илиева. Затова протестът отново ще е за стартова заплата от две минимални работни заплати и отделяне на съсловните организации.

 

 

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Наглост >> Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев със специално обръщение към омбудсмана Мая Манолова

Медицински сестри от цялата страна на протест пред МС (СНИМКИ)

Медицински сестри поставиха срок за оставки >> След националния протест на 15 май ще започнат ефективни стачни действия със спиране на работа

Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болница

Пациентски организации обявиха недоверието си към Кирил Ананиев

Проф. Чирков: Здравеопазването в България е най-лошо и на Балканите102648