Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Пореден протест срещ...
Пореден протест срещу Вучич в Белград

Пореден протест срещу Вучич в БелградВ сръбската столица Белград се проведе 21-ят протест срещу режима на президента Александър Вучич. Протестът бе организиран под мотото "1 от 5 милиона - всички като един"

"Тези протести са най-яркото доказателство за проявата на гражданска решимост да се вдигне глава и да се противопоставим на режима. Ние не зависим от никого и поради тази причина нямаме подкрепата отвън - нито от Запада, нито от Изтока. И поради тази причина сме горди", каза пред множеството в центъра на града известният артист Бранислав Лечич, който е и член на Демократическата партия. Той призова гражданите да съберат кураж, защото всяка събота, когато има протести, е важна. "Нищо няма да получим даром, още повече в условията на такът политически режим, където олигарсите искат да ни превърнат в роби", каза още Лечич и подчерта: "Във всяко едно общество трябва да има опозиционно мислене".

Според социолога Ратко Божович "ситуацията в Сърбия е същата като онази от 1991 година". "При нас няма истина. Няма медии. Само си представете едно място, където няма истина. Тогава всичко ще ви стане ясно. Там където властва един човек, няма нищо. А, ние живеем точно в такава ситуация", заяви Божович.

Протестите в Сърбия започнаха през месец ноември 2018 г. след пребиването на политическия лидер Борко Стефанович и опожаряването на дома на един журналист. Опозиционният „Съюз за Сърбия“, с основни лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович, призовават в страната да бъдат проведени честни и свободни избори, но след съставянето на преходно правителство. То трябва да организира вота в рамките на 6-9 месеца. и Данас

 

Източник: https://www.actualno.com/


97746