Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Поредната гавра! >> ...
Поредната гавра! >>  37% от бъдещите пенсионери ще бъдат с по-ниски пенсии

Поредната гавра! >> 37% от бъдещите пенсионери ще бъдат с по-ниски пенсииПенсиите на 37% от хората, на които им предстои пенсиониране, ще бъдат по-малки от очакваното. Това заяви Гроздан Караджов – бивш депутат от Реформаторския блок, пред bTV. Той обясни, че информацията идва от документи на Националния осигурителен институт.

„Това става на база на последните промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване от миналата година. Никой от нас нито е разбрал, нито е чул – малцина са специалистите, които са разбрали това нещо. Не е сигнализирано, че от тази година за онези хора, които имат стаж от преди 2000 г. няма да участва във формирането на пенсията им”, каза Караджов.

По думите му, това не е първата реформа проведена на тъмно. Той припомни, че през 2000 г. е имало промяна, според която е трябвало да се получава пенсия спрямо трите най-добри години от трудовия стаж, а после била премахната.

„Липсата на регистър от преди 2000 г. е причината, която се изтъква от страна на чиновниците. Те казват „Ние не сме водили добре тетрадките си”, но документи се попълваха, трудови книжки. Дори като фалираше предприятие – те се предаваха към държавния архив. Въпрос на търсене е”, допълни политикът.

Гроздан Караджов заяви, че по негови изчисления от промяната ще рефлектира с минимум 20% намаление на пенсията.

„Въпросът е къде отиват тези пари от осигуровките до 2000 г. НОИ казват – да на едни ще се намалят, но на другите ще им се увеличат. Това е крайно несправедливо. С такива промени се разбива доверието вътре в държавата, институциите. Заобикаля се принципът на справедливостта”, заяви още той.

Караджов посочи, че реформите в пенсионната система създават повече проблеми, отколкото положителни реакции.

 

Редактор: ДЕНИЦА РАЙКОВА

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Няма такава държава! >> Новата пенсионна формула ощетява 37% от осигурените92503