Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Поредната пешка-жерт...
Поредната пешка-жертва падна: Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ

Поредната пешка-жертва падна: Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИИнформационен сайт „ДНЕС“

 

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов подаде оставка, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Бойко Борисов е извикал тази сутрин в Министерския съвет ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата винетки и тол система.

След разговора премиерът е поискал оставката на инж. Светослав Глосов, който я е подал пред регионалния министър Петя Аврамова.

Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа заработи в края на декември, но се оказа, че има проблем при конвертирането на хартиени в е-винетки, както и че има забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове.

От АПИ признаха, че фирмата изпълнител не е направила софтуера както трябва.

Самият Светослав Глосов се опита да се спаси с твърдението, че проблемът се дължи най-вече на хакерска, външна намеса.  Според него софтуерът е разработен слабо от тази гледна точка. Системата се тествала от ноември, реални тестове са се правили декември, но тези проблеми не са открити.

В момента въпреки обещанията на АПИ за по-голяма достъпност за закупуване на новите електронни винетки, това все още се оказва невъзможно за много от шофьорите. На ключови бензиностанции още не се продават винетки на гишетата. Освен това в тях липсват и терминали за самотаксуване.

Заради фиаското с е-винетките на 5 януари с постовете си се разделиха Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси, Антон Антонов, директор на Националното тол управление и Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие.

Проблемът с винетките показа за пореден път, че в държавата е пълен хаос и ни управляват некомпетентни хора. Хиляди шофьори станаха жертва на стила на управление, липсата на отчетност и прозрачност.

Отговорността и този път не бе поета от министър-председателя Бойко Борисов и неговите министри,а изгоряха поредните бушони – чиновници.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Поредно фиаско - падат, извиняват се, но... продължават напред! (ОБНОВЕНО)

Хубава работа, ама българска

Експерт: Шефът на АПИ не намери очи да понесе отговорност

ЗАРАДИ СКАНДАЛА С ВИНЕТКИТЕ: Уволнения в АПИ и санкции за изпълнителя на тол системата
86248