Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Порожанов не дава ос...
Порожанов не дава оставка! >> След протести: Назначават зам.- министър за плодовете и зеленчуците

Порожанов не дава оставка! >> След протести: Назначават зам.- министър за плодовете и зеленчуцитеЩе има заместник-министър, който ще отговаря за биологичното производство, плодове, зеленчуци и картофи. Това стана ясно след поредния протест на биоземеделци и срещата им с министър Румен Порожанов.

"Заместник-министърът ще бъде съгласуван с целия бранш. Още днес Порожанов ще говори с Бойко Борисов, за да бъде променен нормативният правилник. Същото ще се случи и с директорите на всички отдели и дирекции. Там ще бъдат назначени компетентни хора, които също ще бъдат съгласувани с бранша”, каза Веселина Ралчева, която е член на Управителния съвет на асоциация „Биопродукти” и добави, че Порожанов е готов утре в 11 часа да подпише споразумение за изготвяне на план за развитие на биологичното земеделие и възраждане на българските плодове и зеленчуци и картофи, предаде БГНЕС.

Документите ще бъдат разписани с всички заинтересовани страни.

 

Изпълнителният директор на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов заяви, че Румен Порожанов приема всичките им искания с изключение на неговата оставка. Той изрази съмнение по отношение на това, че проблемите, които от години съществуват в сектора, ще бъдат решени.

 

Това раздели протестиращите, които отстъпиха от искането си за оставка на министъра, но поискаха срокове, а част от тях поставиха 10-дневен срок за предприемане на реални мерки, които ще доведат до оздравяване на сектора.

„Изразяваме общо недоволство поради липсата на политики, стратегия, визия за развитие и управление в аграрния сектор. Искаме оставката на министъра, след като 15 асоциации внесохме обща позиция преди 10 месеца. В нея сме посочили конкретни мерки, с които искаме да се реанимира българското производство на плодове, зеленчуци, картофи и биологични продукти. 30 юли е входящият номер на документа, който тук лежи и прашасва по папките“, заяви Маринов и подчерта, че „царят е гол“, а в търговската мрежа няма българска продукция.

 

Според него оставката на Порожанов ще реши проблема, защото няма конструктивен диалог и не се приемат предложенията на бранша.

„На протеста сме, защото искаме това, което ни се полага да ни бъде дадено. Ние сме производители само на биопродукция на ябълки, круши и вишни. Порожанов прави така, че ще принуди такива производители като нас да се откажат, защото няма средства. Не ни дават субсидиите. Правят наредби,които ги няма никъде в ЕС. Ако искат да накажат за 9 неща,които не изпълняваш при нас са 59. Държавата не иска биопроизводство, не иска нашите деца да ядат чиста продукция“, каза Виктория Божилова и добави, че биопродуктите трябва да са на първо място.

Тя поиска субсидии да бъдат получавани първо от биопроизводителите и те да не бъдат подкрепяни само с европейски средства, а този вид производство да се превърне в приоритет на държавата и тя да отделя средства за него.

„Искаме си парите за заплати, субсидии. Не сме получавали пари от миналата година. От министерството ни обясняват, че няма пари и ще ги дадат някога. Порожанов няма място в земеделието. Той може да раздава пари за разни къщички, за разни други неща, а не за земеделие. Той убива земеделието“, заяви Петко Антонов, който е дошъл от Ботевград, за да изрази недоволството си.

По време на протеста стана ясно още, че ако държавата не се намеси и не застане зад сектора, до 10 години няма да има български плодове и зеленчуци на пазара ни. За спасяването и съживяването на земеделието е важно държавата да въведе различни стимули и подкрепа, за да може гибелта на сектора да се обърне.

Expert.bg

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.expert.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Разбира се! >> Порожанов: Не е правена проверка как е ползвана къщата за гости на Ал. Манолев

Недосегаемият Порожанов! Не за първи път искат оставката му! Но кой ли го пази? КОЙ...!?

А кой раздава европарите за къщи за гости на властта...?! >> Десет браншови организации искат оставката на Румен Порожанов

Порожанов: Основание за оставка няма

Биопроизводители искат оставката на министър Порожанов

Биофермери плашат с протест заради чиновнически репресии

Фермерите ще трябва да плащат данък "градушка"

Борисов безпомощен на колене пред ДПС!

 

 

 

 97110