Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Португалия: левицата...
Португалия: левицата очаква нов мандат от изборите днес

Португалия: левицата очаква нов мандат от изборите днесСоциалистите на Антониу Коща показаха, че са способни да управляват при строгите бюджетни правила на еврозоната

Социалистът Антониу Коща изглежда в добра позиция да получи нов мандат на парламентарните избори в Португалия в неделя, които се надява да спечели с досегашната си икономическа политика след четири години начело на правителство на малцинството, подкрепяно от крайната левица, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Последните допитвания поставят социалистите начело в избирателните нагласи с 37 процента пред десноцентристката Социалдемократическа партия с 30 процента, макар и преднината им да е намаляла наполовина за три месеца.

Победата вероятно ще е с твърде малка преднина, за да може бившият кмет на Лисабон от индийски произход да получи абсолютното мнозинство, за което мечтае, за да се отърве от партньорите си.

"Освен ако няма провал на десницата, абсолютно мнозинство на Социалистическата партия изглежда малко вероятно", обобщи политологът Антониу Коща Пинту.

Португалската Социалистическа партия е една от малкото успешни в европейското социалистическо семейство. Тя дойде на власт през 2015 г. чрез безпрецедентен съюз с Левия блок и Комунистическата партия, макар че изборите бяха спечелени от коалиция от десни партии.

Португалия, която пострада тежко от дълговата криза, тогава излизаше от спасителен план в размер на 78 милиарда евро (2011-2014 г.), дадени назаем от Брюксел и Международния валутен фонд в замяна на драстични бюджетни икономии, реформи и приватизации.

Антониу Коща и финансовият му министър Мариу Сентену, който от края на 2017 г. ръководи Еврогрупата, започнаха да отменят икономиите на десницата и определиха за свой приоритет възстановяването на покупателната способност, като същевременно се възползваха от благоприятната конюнктура, за да продължат да оздравяват държавните сметки.

"Обърнахме страницата на бюджетните икономии"

Страната в момента е с най-високия си икономически растеж от 2000 г. - 3,5 процента през 2017 и 2,4 процента през 2018 г. Безработицата спадна до равнищата отпреди кризата - 6,4 процента от БВП през юли, а бюджетният дефицит се очаква да бъде сведен до 0,2 процента от БВП тази година.

Коща успя да опровергае прогнозите на дясната опозиция, която предричаше, че ще му е изключително трудно да спази едновременно европейските си ангажименти и обещанията пред своите съюзниците.

"Четири години по-късно можем да го кажем: всички те грешаха! Днес продължаваме да сме в еврозоната и сме обърнали страницата на бюджетните икономии", каза Коща на митинг в северния град Авейро във вторник.

"Приключващият правителствен мандат беше успех от гледна точка на политическата стабилност, но и благодарение на няколко успеха в икономиката", каза анализаторката Марина Коща Лобу.

"Левицата показа, че е способна да управлява в рамките на еврозоната, която има много високи бюджетни изисквания", добави политоложката.

Главният съперник на Коща, бившият кмет на северния град Порто Руи Риу от Социалдемократическата партия, води трудна кампания срещу социалистите, защото те вече могат да се представят като гаранти на бюджетната стабилност - нещо, което беше лайтмотив на десницата. 

Ще станат ли анималистите решаващ фактор?

Вляво от Социалистическата партия, съюзниците на Коща ще получат според допитванията 10 процента от гласовете за Левия блок на Катарина Мартинш и 6 процента за коалицията между комунистите и Зелените, водена от Жерониму де Соуза.

Тези две формации, с които Коща трябваше четири години да води тежки преговори преди всяко гласуване на бюджета, искат да продължат да са противовес на властта на социалиста.

Премиерът обаче призовава да се гласува за него в името на стабилността. Той дава като отрицателен пример съседна Испания, която е принудена да гласува на избори за четвърти път за четири години, защото социалистът Педро Санчес не получи достатъчна подкрепа за нов мандат.

В Португалия на политическата сцена се появи нов играч, анималистката партия ПАН, която според анкетите може да достигне 3 процента от гласовете и също да играе роля в съотношението на силите в следващия парламент.

В зависимост от това колко голяма ще е победата му, сегашният премиер ще може да състави ново правителство на малцинството с подкрепата на една или няколко от тези партии.

"Пред Антониу Коща има няколко открехнати врати", смята политоложката Марина Коща Лобу.

 

Източник: https://clubz.bg/

 

114084