Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Последни решаващи ча...
Последни решаващи часове. България гласува

Последни решаващи часове. България гласуваИнформационен сайт "ДНЕС"

 

15,36% е избирателната активност в София на втория тур на местните избори. 163 540 софиянци са упражнили правото си на глас към 13 ч., става ясно от данните на ОИК - София.

Данните са сходни с избирателната активност от миналата неделя, когато към 13 часа правото си на глас бяха упражнили 16,08% от избирателите.

Засега най-висока в София е избирателната активност в район "Панчарево" - 20,14% и в "Нови Искър" - 19,74%.

Най-малко са отишли да гласуват в районите "Подуяне" - 12,20% и в "Кремиковци" - 12,31%.

Днес софиянци избират кмет на столицата, балотажи за районен кмет има в 22 от общо 24 района. 

Малко по-висока 18,26 % е избирателната активност в страната към 12.30 ч. От имащите право на глас 3 996 304 във втория тур 729 924 избиратели са отишли да гласуват.

Сравнено с първия тур, по същото време, активността е била 23,54 на сто, а на втория тур през 2015 тя е била по-ниска - 21,18 на сто.

Image result for България гласува на местни избори

Най-висока избирателна активност към 12.30 ч. е била отчетена в Георги Дамяново - 96,79 на сто, а най-малко гласоподаватели са отишли до урните отново и на втория тур в градовете Варна /10,05 на сто/ и Пловдив /10,06 на сто/. 

От началото на изборния ден до този час в Централната избирателна комисия са подадени и се разглеждат 70 жалби и сигнали. Част от тях са за работата на СИК и нарушенията на избирателните права - общо 45. В днешния ден са постъпили 24 сигнала, свързани с предизборна агитация в деня на изборите и два сигнала за купуване на гласове, които са препратени към Районната прокуратура и органите на МВР за извършване на проверки.

По отношение на предизборната агитация в изборния ден, освен качена предизборна агитация на страниците на някои от кандидатите, друго съществено нарушение е публикуване на резултати от социологическо проучване. В тази връзка са постъпили няколко сигнала за три онлайн издания за новинарски услуги, които от ЦИК не назоваха. За една от тях има установени вече две нарушения и в момента се разглежда трето такова.

Свързаните с организацията на изборния процес нарушения са най-вече за това, че при поставянето на бюлетините една върху друга, върху едната се е отбелязвал знак върху гърба на едната бюлетина. В тази връзка от ЦИК препоръчват избирателите да съблюдават да не се допуска поставяне на бюлетините една върху друга, защото това ще направи едната от тях невалидна. Проверки са извършени и по сигнали за натрупване на много избиратели пред една от секциите /в кв."Красна поляна"/, и че липсват образци на бюлетините пред изборните секции. Тези сигнали са препратени към ОИК за издаване на указания. По отношение на първия сигнал се е установило, че нарушение няма, информира говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БТА.

Image result for България гласува на местни избори

Сигналите за купуване на гласове са за Плевен, препратен към прокуратурата там, а другият - за София, подаден от представител на инициативния комитет на един от кандидатите, препратен съответно до ОИК.

Квадратчето "не подкрепям никого" не влияе на втори тур, тъй като спечелилият най-много гласове кандидат печели изборите, за разлика от първия тур. Тогава този вот имаше значение, защото печеливш бе кандидатът, събрал повече от 50 на сто от гласовете, обясни Андреев.

Той заяви и, че ЦИК е готова да отиде на среща при президента Румен Радев, ако бъде извикана. Коментарът му дойде, след като държавният глава посочи днес, че ще покани ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдят "всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес".

Според Радев огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес.

Александър Анреев отсече, че ЦИК ще изготви становище за вота.

"Ако бъде насрочена такава среща след местните избори и Централната избирателна комисия бъде поканена на нея, тя ще участва и ще бъде направен анализ на тези избори. На срещата ЦИК ще изложи своето становище и направения от комисията анализ на проведените избори", каза той.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Политиците гласуват (Обзор)

Мая Манолова гласува за свободна, демократична и европейска София

Президентът: Гласувайте, за да не решава купеният вот бъдещето ви

Втори тур: България решава

Откраднаха ни... и София, и България!
Решението – ДА ГЛАСУВАМЕ, ДА СМЕ ОБЕДИНЕНИ И ЗАEДНО СРЕЩУ МАФИЯТА!

Моите 18 причини да гласувам за Мая Манолова на балотажа тази неделя

Чуйте гнева на гражданина! Станете! Гласувайте! Промяната е за всички!

Обединени срещу статуквото и ГЕРБ в неделя!

София не се поддава на "десни" внушения от провалени политици и купени ромски гласове
Задава се обединение срещу статуквото и "ЗА" промяна

Алъш-веришът на ГЕРБ или как управляващата партия загуби окончателно представата си за реалността

 

 

 

 


116059