Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Последният поход на ...
Последният поход на ГЕРБ към властта

Последният поход на ГЕРБ към власттаКоментар на Мария Кръстева

 

Помните ли как ГЕРБ ни плашеше с газовата криза? А съвсем наскоро със спирането на санирането, със затварянето на детските градини, дори с прекъсването на тока... Малко преди втория тур на президентските избори дори се появиха куп вицове "Ами, ако Цецка Цачева не спечели..." Но ето, че ГЕРБ са в позицията на догонващи и копнеещи за власт играчи. Те се отдръпнаха от политическата сцена, за да излязат отново - като спасители. През последните седмици Борисов и приближените му използват всички свои козове, за да задържат така сладкото и вкусно управление.

Питате ли се защо президентът Росен Плевнелиев показва едно почти шизофренно желание да сформира правителство и да запази сегашното Народно събрание? Каква е неговата грандиозна цел? Може би, защото той никога не е напускал редиците на ГЕРБ и поведението му сочи именно това. Както "ДНЕС" вече предупреди той ще помогне на Бойко Борисов да се възкачи отново на власт. Плевнелиев вече обяви, че дори ще свика Консултативния съвет за национална сигурност само и само, за да може ГЕРБ да си върне управлението.

За последните 20 дни Борисов доказа, че е готов на всичко. Той дори прегърна референдума, инициран от "Шоуто на Слави", срещу който работи в продължение на цяла година. Борисов и армията му от слуги впрегнаха цялата си мощ да саботират народното допитване, но не успяха да пречупят желанието на хората за промяна.

За никой не остана скрит и първоначалният план на премиера в оставка да сформира кабинет с патриотите, който "ДНЕС" разкри. Борисов и министрите му буквално се опитаха да внушат, че без тях държавата ще се срути, а след това да се завърнат триумфално във властта. Каракачанов от своя страна сам потвърди, че ще приеме мандата, ако го получи. Когато този заговор излезе наяве обаче, от ГЕРБ побързаха да се разграничат. Те категорично отрекоха за план А, дълго подготвян и кроен от най-приближените на Борисов. Нещо повече стигна се дотам, че бившият премиер започна да подхвърля из общественото пространство как следващото правителство може да бъде подкрепено не от кой да е, а от БСП. Сметките показват, че при по-широка коалиция това е напълно възможно. Дали обаче подобен план работи в полза на Борисов? Ако погледнем картинката отдалече, ще се окаже, че големите "врагове" - леви и десни отдавна са си разпределили баницата и задкулисно играят обща игра. Доказателство за това твърдение е бързата смяна на шефа на АПИ - Лазар Лазаров, който беше дясната ръка на Лиляна Павлова. Той беше незабавно заменен с депутат от БСП - Дончо Атанасов. За анализаторите подобна рокада доказва само едно - БСП и ГЕРБ си разменят пешките много умело. Така при един бъдещ екпертен кабинет с мандат на Патриотичния фронт, подкрепен от БСП, в който участва ГЕРБ всички ще бъдат доволни. А той ще бъде "в името на народа", "за спасението на обществото", "за стабилността на нацията"...

Последната капка бяха протестите на бежанците в Харманли. От месеци се знае, че в бежанския лагер тлее напрежение и, че в бившите казарми са струпани много повече хора, отколкото могат да се поберат. 3000 човека предимно от пакистански и афганистански произход винаги са предпоставка за опасност. Неколкократно са изпращани сигнали лагерът да бъде преобразуван в затворен тип или поне част от мигрантите да бъдат преместени в по-сигурни помещения. Само преди седмица в града имаше протести на патриотите, които повдигнаха градуса на напрежение сред местното население, а и в цялата страна. Ескалацията от миналата нощ съвсем нажежи обстановката, а изказванията на министър-председателят в оставка, че бежанците са заплаха за националната сигурност създаде усещане у българите за огромна опасност, от която само той може да ги спаси. Въпросът е обаче защо държавата не е предотвратила случилото се в Харманли, когато е имала възможност. Не е ли прекалено удобен момента за такъв метеж? Напълно възможно е протестите в Харманли да са сценарий подготвен и реализиран от Патриотите и ГЕРБ. Здравната служба в града ясно оповести, че в бежанския лагер няма болни. Въпреки това обаче "загрижени" депутати и евродепутати не спираха да подклаждат огъня, че в града се носят какви ли не зарази. И така до фаталната нощ на бунт и ескалация на напрежението. Всеки наблюдавал кадрите от кървавия сблъсък няма как да не се запита защо полицията веднага не потуши напрежението, а трябваше да изчака то да ескалира? Появата на Борисов часове по-късно и изявлението му, че бежанците са заплаха за националната сигурност отново го поставят в ролята на спасител на народа, мъж на място. По всичко изглежда, че той е готов буквално да мине през трупове, само и само, за да запази своето управление.

Всичко това изглежда е последният поход на ГЕРБ към властта.

 

Виж коментарите на "Днес" по темата:

Добре скроен план връща Борисов

Президентът застана зад новия кабинет Борисов

 

Виж и статиите по темата:

Шефът на пътната агенция подаде оставка. Приеха я (обзор)

Ако Цецка Цачева не спечели, ще има ли Коледа? За децата питам.

Ако Цецка изгуби: Нефтът пресъхва, бананите свършват, отменят Коледа

Добре скроен план връща Борисов

ГЕРБ няма да подкрепи правителство на Патриотичния фронт

ПОТВЪРЖДАВАТ СЕ ПРОГНОЗИТЕ НА "ДНЕС": Патриотите и БДЦ готвят правителство, РБ го смята за "разумно", ГЕРБ е твърдо против

Нови размирици заради карантината в бежанския лагер в Харманли

Борисов: Мрежите на ИД се задействат след мигрантски бунтове

Патриотите в Харманли: Затваряме магистралата, ако не изпълнят исканията ни

 

 


19317