Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Потвърждава се право...
Потвърждава се правотата на

Потвърждава се правотата на "ДНЕС” – Габрово: Няма разрешение за събаряне на пасарелката над ул. „Неофит Рилски“, от виновните ще се търси отговорностОбщината не е издавала разрешение за събаряне на пасарелката над ул. „Неофит Рилски“, от отговорните ще се търси отговорност за нанесените щети на асфалтираната по проекта за Водния цикъл улица. Това съобщиха от пресцентъра на Община Габрово.

 

Случаят със съборената топла връзка на бившия Машинен завод предизвика негодуванието на много граждани.

 

Недопускайки, че разрушаването на такъв обект в центъра на града на улица, която съвсем скоро е била асфалтирана, и то по европейски проект, координаторът на ГД „ДНЕС“ Анатолий Антов изпрати писмо със сериозни упреци към Община Габрово и с обвинението „за липса на координация между отделите“.

 

„Гражданите питат: Няма ли да се нарани и разруши новоположения асфалт? Защо се имитира дейност, като хората от чистотата към момента нямат работа там? Защо не се изкорениха дърветата, които са на тротоара на същата улица преди тя да бъде асфалтирана? Няма ли да се разруши пътната настилка, ако това стане след това? Напомняме, че само преди месец ние сигнализирахме с писмо за липсата на координация между кмета на Габрово и отговорника за Водния цикъл за споменатите дървета и получихме задоволителен отговор. Но явно развитие на нещата няма!

 

Настояваме от името на гражданите, които ни се обадиха в приемната, строително-ремонтните дейности да бъдат координирани и конхтролирани от съответните служби и отдели, за да не става този хаос, който го има сега в нашия град“ – се казва още в писмото, подписано от Анатолий Антов.

 

„В деловодството на Община Габрово не е постъпвало писмено уведомление от страна на собствениците на МК „Янтра“ за събаряне на топлата връзка, преминаваща над ул. „Неофит Рилски“ – отговориха веднага от Общината.

 

Междувременно стана ясно, че преминаващ с колело човек под обекта в момента на срутването е бил наранен. По-късно излезе информация, че той не бил пострадал от падащите строителни материали, а от невнимание.

 

„Аз бях един от тези, които станахме свидетели на случилото се при събаряне на обекта на бившия машинен завод и ранения велосипедист, пожелал анонимност. Точно пред строежа имаше два знака за отбиване на колите, но нищо повече – нямаше обезопасителни ленти, нямаше полиция... Имаше само двама души от фирмата, които наблюдаваха разрушенията. И от двете страни имаше чакащи коли. Разрушаването започна от лявата страна (в посока Шиваров мост) на обекта. Видях как един човек премина, а след него и човекът с колелото. Още не беше преминал напълно, когато върху него започнаха да падат парчета мазилка. След секунди всичко се срути и потъна в пепел. Видях, че човекът беше с окървавена ръка. След малко дойде и линейка. За мен това е престъпно деяние! Не се прави така! Тези двама души от фирмата, която събаряше обекта, бяха възрастни хора, които би трябвало да си дадат сметка какво може да се случи! А съвсем безпрепятствено пропуснаха хората да преминат! Бях ужасен от това безхаберие“ – коментира свидетелят на случилото се на ул. „Неофит Рилски“.

 

„Общината е предприела всички мерки не само да проучи случая, но и да защити инвестицията, вложена в асфалтиране на улицата от Водния проект“ – коментираха от пресцентъра на администрацията. – В деловодството на Община Габрово не е постъпвало писмено уведомление от страна на собствениците на МК „Янтра“ за събаряне на топлата връзка, преминаваща над улица „Неофит Рилски“ – потвърдиха оценката, че действията са били извършени без никакво разрешение, дори няма и уведомление на Общината. А изискванията за такива дейности са много.

 

Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ), чл. 197, ал. 1 премахването на негодни за ползване или застрашаващи сигурността строежи се извършва от собственика „след като се уведоми общинската (районната) администрация и Агенцията по геодезия, картография и кадастър и след одобряване на План на управление на строителни отпадъци по чл. 11 от Закона за управление на отпадъците. В зависимост от вида на строежите, сложността и характера на премахването, главният архитект на общината (района) може да издава задължителни технически предписания“.

 

„Припомняме, че улица „Неофит Рилски“ бе цялостно асфалтирана през изминалия месец в рамките на Водния проект. Обектът все още не е предаден на Възложителя Община Габрово и е строителна площадка, стопанисвана от друг изпълнител по проекта.

 

След приключване на разчистването ще бъде съставен нов протокол, в който точно ще се установят нанесените по новата пътна настилка щети.

 

Община Габрово ще изиска възстановяване на асфалтовата настилка по цялата ширина на пътното платно“ – съобщават за предприетите мерки от Общината.

 

 

Източник: в. „100 вести”, Габрово; 7 юли 2014 г.

автор Минка Минчева


1229