Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Повече от половината...
Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни

Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни59% от българите смятат, че с промените в изборните правила управляващите се стремят към „служебна победа“. 30% се противопоставят на това мнение, сочат данните от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

 

Снимка: Галъп

 

На въпрос дали предстоящите евроизбори ще бъдат честни, 52% отговарят с „не”, а 37% смятат, че вотът ще е честен. На този фон решението на Борисов за частично преосмисляне на промените среща висока подкрепа – 74% са „за“ това решение, а 17% - „против“.

Преференциалното гласуване е подкрепено от 70% от включилите се в проучването. Машинното гласуване – от 75%, а възможността всички българи в чужбина да могат да гласуват – от 78%.

63% не одобряват гласуването на ГЕРБ, ДПС и НФСБ, което на практика обезсили преференциалния вот. 24% го подкрепят, а останалите се колебаят.

 

Снимка: iStock

 

И днес депутатите на БСП бойкотираха парламентарното заседание заради промените в Изборния кодекс. Проучването на „Галъп” показва, че 55% от българите не одобряват решението на левицата да напусне парламента, докато 37% го одобряват.

Връщането на преференциите и решението за смяна на ЦИК обаче са само част от по-общите въпрос за честността на изборната процедура, отчитат социолозите. Решението на Борисов не успява да елиминира подозренията, че ДПС е скрит партньор на властта - 50% споделят това мнение, 28% са на обратната позиция, а 22% се колебаят. Равнището на принципно неприемане на евентуално пряко участие на ДПС във властта остава високо – 58%. На обратното мнение са 36%.

Данните на „Галъп интернешънъл“ са от независим експресен телефонен сондаж, проведен между 19 и 21 февруари сред 800 души в цялата страна.

 

Източник: https://btvnovinite.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Спасението от шайката – евровот

Натъкмяване! >> На евроизборите ГЕРБ ще получи 34.8%, БСП - 33.1%, показа проучване

Платена социология и журналистика се вихри. Червеният и син упадък = катастрофа (ОБНОВЕН)

Борисов нервен: А агенция "Рога и копита" дава, че ГЕРБ води с 20%. Коментирайте ми Вие!
90613