Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Повече пари за медиц...
Повече пари за медиците... ама друг път

Повече пари за медиците... ама друг пътПредизборно и на фона на протести управляващите обещаха да заложат 200 млн. лв. допълнително в бюджета на НЗОК за догодина за болнична помощ. ¾ от тези средства са предвидени за увеличаване на заплатите на медицинските служители.

Увеличението на заплатите заедно с правилата, по които ще се определя съотношението между това каква част от средства за болниците отиват за персонал и каква за други разходи, ще бъде част от новия Национален рамков договор, който предстои да се приеме заедно с бюджета на Касата.

Ресорният министър Кирил Ананиев отбеляза, че за пръв път такъв огромен ресурс ще отиде за болнична помощ, а една значителна част от тях ще отидат за заплати. Той обясни, че парите ще влязат през увеличение на клиничните пътеки. По думите му отпуснатите средства няма да са еднократен разход, а ще бъдат заложени на годишна база. Ананиев обяви, че ще увеличи броят на хората от Министерството, които ще наблюдават разходването на бюджета за персонала в лечебните заведения. При нарушения ще се търси отговорност от ръководствата на болниците.

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров допълнителните средства ще са достатъчни, за да покрият исканията на медиците за минимални заплати от 950 лв. за медицинска сестра и 1100 лв. за лекар. Проблемен обаче остава секторът на детското здравеопазване, където заложеното увеличение е по-малко от исканото. Разговорите с финансовия министър и с премиера по темата продължават.

Решението за увеличение на парите за болниците дойде малко след като медици от цялата страна се събраха под прозорците на властта с искане за достойно заплащане. Протестът, организиран от КНСБ, обаче не бе припознат от Българския лекарски съюз и от Асоциацията на медицинските сестри у нас. Последните искат по-голямо увеличение на заплатите им, които да достигнат две минимални или 1120 лева. Лекарския съюз пък в последния момент обяви, че е договорил с МЗ удовлетворителни условия в бюджета за 2020 и правилата, по които ще действа системата.  

С поетия днес ангажимент неизпълненото през тази година обещание на правителството основните заплати на сестрите да достигнат навсякъде 950 лева, заради което напрежението и протестите по места не стихват, се прехвърля за следващата. Ананиев и КНСБ увериха, че ще бъдат заложени гаранции в бъдещия рамков договор, че ресурсът ще отива приоритетно за заплати както и как ще се поделя той между лекари и сестри, за да няма ощетени.

 

Източник: https://topnovini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Бедността Е порок, а здравеопазването стана... здравеоПОГАЗВАНЕ!

По образованието и здравеопазването ще ни познаете

Протестът на медицинските работници: 950 лв. заплата за сестра, 1100 лв. за начинаещ лекар

За здравеОПАСНАТА система в България без цензура

 

114190