Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Позорът... няма край...
Позорът... няма край! >> Стратегията за киберсигурност, която Мариана Николова ще пише, я има от 3 години

Позорът... няма край! >> Стратегията за киберсигурност, която Мариана Николова ще пише, я има от 3 годиниСтратегията за киберсигурност, която вицепремиерът Мариана Николова обяви, че ще подготвя, всъщност отдавна е написана, припомнят експерти.

 

Още през юли 2016 г. Министерският съвет приема Национална стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020”, която, както е видно от името на документа, предвижда мерки в тази област до края на 2020 година. Целият документ може да бъде разгледан тук.

Стратегията предвижда създаване на киберразузнаване, специализиран "киберрезерв" в армията, както и център за борба с киберпрестъпността и аналог на спешния тел. 112, на който да се подават сигнали за престъпления в интернет. Проектът е изготвен от междуведомствена експертна група.

Само преди ден стана ясно, че вицепремиерът Мариана Николова, която наследи Валери Симеонов в кабинета, става председател на Съвета по киберсигурността. Съветът, от своя страна, ще има задача да изготви... стратегия за киберсигурност. "Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", обясни в интервю Николова.

Създаването на съвета идва след хакерската атака над базата данни на НАП, която изтече чувствителна лична информация за милиони данъкоплатци.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/


110598