Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Прах в очите?* > Осн...
Прах в очите?* > Основната версия за убийството на Петър Христов:  Отмъщение на Наглите

Прах в очите?* > Основната версия за убийството на Петър Христов: Отмъщение на НаглитеТой заведе основния свидетел срещу Наглите при разследващите

Основната версия за убийството на Петър Христов е отмъщение на Наглите, научи "24 часа" от високопоставен източник в МВР.

Както "24 часа" написа убитият в София бизнесмен е човекът, който помага да бъде разкрита бандата Наглите, която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере в крайна сметка над 3 милиона.

Приносът на Петър Христов е, че прави връзката между новия екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с Наглите. Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жервите на групата.

Ихтиманския става защитен свидетел. Любо Гребеца, който също сътрудничи на разследването, получава по-лека присъда - 10 години. Останалите от "Наглите" - Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи и Даниел Димитров-Релето получават по 18 години.

Четирима от "Наглите" са оправдани. Годината на окончателните присъди е 2014. Три години по-късно Любо Гребеца и Йожи поискаха да излязат на свобода предсрочно. Позволи им го поправка в закона. Вдигна се шум и те не можаха да се възползват.

Отвличания, за които са обвинени „Наглите“ са:

Ангел и Камелия Бончеви – Тогавашният президент на футболен клуб Литекс (Ловеч) Ангел Бончев е отвлечен на 22 май 2008 г. На 10 юли същата година, при предаване на откупа от жена му Камелия, самата тя е успешно отвлечена, въпреки че е била следвана от разследващите органи. Бончев е освободен, но похитителите искат от него да преведе пари на фондация „Утре за всеки“. Впоследствие семейството иска парите си, в размер на 157 000 евро, обратно.

Михаил Краус, син на Вилхелм Краус, бившият транспортен министър в правителството на Иван Костов, е отвлечен на 24 октомври 2007 г.

Велислав Величков, син на строителен предприемач,

Киро Киров, вносителя на строителна техника и машини, е отвлечен на 27 март 2009 г. Синът му оставя 517 000 евро откуп за баща си. 

Мехмед Чакър

Джорджио Марков

Георги Георгиев–Пурата – „Наглите“ са оневинени за неговото отвличане на втора и на последна инстанция

Васил Маникатов – „Наглите“ са оневинени за неговото отвличане на втора и на последна инстанция

Илиан Цанев

Борислав Атанасов  – „Наглите“ са оневинени за неговото отвличане на втора и на последна инстанция

Направен опит за отвличане на Борислав Динев.

Румен Гунински-младши, студент, държан 42 дни в плен, отвлечен на 19 октомври 2009 г. Прокуратурата твърди, че той също е жертва на Наглите, но не успява да представи достатъчно доказателства пред съда и Наглите не са обвиняеми за неговото отвличане.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/
 
 48235