Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Правозащитникът Нико...
Правозащитникът Николай Колев-Босия пред сайта на

Правозащитникът Николай Колев-Босия пред сайта на "ДНЕС": Управляват ни криминално проявени хораКоментар на Вихър Бойчев

 

Николай Колев-Босия, е български дисидент, поет и журналист. Създател на първия независим синдикат в България. Председател на Независимото дружество за защита правата на човека - от юни 1990 г. до юли 1992 г. Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. 

Близо две седмици продължава гладната стачка на общественика Николай Колев-Босия срещу покупко-продажбата на шофьорски книжки, която води до многобройни трагедии по пътищата.

На 12 юни той обяви на блога си, че започва безсрочна гладна стачка в знак на протест срещу това, че уволнени за корупция служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са възстановени на работа. Той прибягва до крайната мярка, тъй като предишните му опити да привлече вниманието на институциите и на гражданите към проблема не са дали резултат.

Image result for николай колев - босия, гладна стачка

Вчера Николай Колев-Босия е провел среща с министъра на транспорта Ивайло Московски, на която са се обсъдили мотивите за гладната стачка. „Аз знам, че г-н Московски ме потърси за разговор, защото е бил сръчкан от задкулисието. Предварително знаех как ще премине разговорът ни и се потвърдиха моите негативни очаквания. Останах неудовлетворен от това, което чух. Г-н Московски и зам. министър Ангел Попов се опитаха да ме вкарат в браздата на формализма. Били взели мерки срещу катастрофите Това, което се прави от държавата е неефективно и не води до добри резултати. Катастрофите се увеличават. Всички служители и ръководството на Агенция „Автомобилна администрация“, които бяха задържани и обвинени под натиска на някои европейски държави-членки на ЕС бяха тихомълком освободени и възстановени на работа. По този начин схемата за продажба на шофьорски книжки беше възстановена и ежедневно се продават десетки книжки на неграмотни и неумели български граждани и дори на ислямисти, които отиват в богатите европейски държави и са потенциални терористи. Всичко това става пред очите на криминално проявения министър Ивайло Московски и неговия началник - премиерът с престъпно минало и настояще Борисов“. Г-н Московски се позова на разпоредби в закона, според които е трябвало да възстанови на работа престъпната група. Московски сега е следствен за смъртта на детето му. Заместникът му Ангел Попов също е криминално проявен. Имам доказателства. Те и затова не ме съдят, защото мога да го докажа. Всички те нямат място в управлението на държавата. Този министър трябва незабавно да си ходи“, каза Николай Колев-Босия и потвърди, че гладната му стачка продължава.

Босия е един от малцината хора в тази държава, които дават гласност на проблемите на гражданите и престъпленията на властта. Казва нелицеприятната истина за родните политици и задкулисието. Неведнъж Босия е предупреждавал, че депутатите обслужват мафията и по този начин ще докарат  обществото до неконтролирани и силови действия спрямо държавните институции. България има крещяща нужда от такива хора. От личности, които да надигнат глас срещу системата. Босия е добър пример и заслужава подкрепата на обществото.

 

 


67359