Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Празни приказки* >> ...
Празни приказки* >> Комисията за ЧЕЗ в НС ще изслуша премиера и службите

Празни приказки* >> Комисията за ЧЕЗ в НС ще изслуша премиера и службите



Временната парламентарна комисия за бизнеса на ЧЕЗ в България ще поиска информация по арбитражното дело на държавата с чешката компания и ще изслуша представители на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" на следващото си заседание, съобщи БНР.

Това решиха депутатите от временната комисия на първото си заседание. В по-късен етап вероятно ще бъде изслушан и премиерът, обясни председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП)

"Със сигурност след днешното заседание на комисията се уточнихме за няколко неща. Едното е да бъде направено искане към министър-председателя да даде отговор на въпросите как и по какъв начин се е взело решението българската държава да участва в тази сделка", каза Бойчев.

Временната комисия беше създадена миналата седмица със задачата да установи всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията през 2004 г. и течащата продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България сега. Предложението за създаването й беше на БСП и подкрепено от ГЕРБ и останалите партии.

Чешката компания води арбитражно дело срещу България от 2016 г. заради редица регулаторни решения, които вредят на инвестициите й тук. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://www.segabg.com/


56823