Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Празни приказки* >> ...
Празни приказки* >> Парламентарната комисия за ЧЕЗ иска да знае как върви арбитражното дело

Празни приказки* >> Парламентарната комисия за ЧЕЗ иска да знае как върви арбитражното делоВременната парламентарна комисия за бизнеса на ЧЕЗ в България ще поиска информация по арбитражното дело на държавата с чешката компания и ще изслуша представители на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" на следващото си заседание, съобщи БНР.

 

Това решиха депутатите от временната комисия на първото си заседание. В по-късен етап вероятно ще бъде изслушан и премиерът, обясни председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП).


"Със сигурност след днешното заседание на комисията се уточнихме за няколко неща. Едното е да бъде направено искане към министър-председателя да даде отговор на въпросите как и по какъв начин се е взело решението българската държава да участва в тази сделка", каза Бойчев.

 

Предвид информацията, която бе предоставена от министър-председателя в секретното деловодство, където ставаше ясно кои са институциите, които имат отношение към структуриране и осигуряване на финансирането на тази сделка, ще поканим българските служби за сигурност да дадат отговор", каза председателят на
комисията, цитиран от "Фокус".

 

Временната комисия беше създадена миналата седмица със задачата да установи всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията през 2004 г. и течащата продажба на дружествата на "ЧЕЗ груп" в България сега. Предложението за създаването й беше на БСП и подкрепено от ГЕРБ и останалите партии.

 

Чешката компания води арбитражно дело срещу България от 2016 г. заради редица регулаторни решения, които вредят на инвестициите й тук.

 

Представители на разузнаването и ДАНС вече са докладвали пред депутатите информацията, с която разполагат по темата, на изслушване на 1 март. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 


56819