Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Предизборен дебат на...
Предизборен дебат на КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА ГР. КЮСТЕНДИЛ

Предизборен дебат на КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА ГР. КЮСТЕНДИЛНа 14 октомври 2011 г. се проведе предизборен дебат между 11-те кандидати за кмет на гр. Кюстендил организиран от Движение за национално единство и спасение „ДНЕС”. 

В дебата се включиха 8 кандидати: настоящият кмет Петър Паунов – издигнат от Коалиция „Кюстендил”, Мая Шишкова – БСП, Младен Ризов – РЗС, Иван Мишков – от Партия на хората от народа, Петър Петров – издигнат от Национално движение „Достойни за България” с мандата на Движение „Експерти за регионите”, Димитър Тасков – от ПП Земеделски съюз „Ал. Стамболийски”, Иван Багалийски – от Партия на българските комунисти и Страхил Данчев – Българска левица. Издигнатият от ГЕРБ кандидат Никола Татарлиев не  взе участие в дебата.От негово име бе връчено писмо, в което се казва, че поради предварително изготвен и натоварен график той няма тази възможност. Напомняме, че г-н Татарлиев е и единственият кандидат за кмет на Кюстендил, който не подписа Споразумението за политическа почтенност и толерантност. Другите двама отсъстващи кандидати бяха Вергил Илиев от Движение за права и свободи и Асен Динчев – издигнат от коалиция “Земеделци и предприемачи за Кюстендил” 

Големият салон на читалище “Братство” беше препълнен както от симпатизанти на отделните кандидати, така и от граждани на гр. Кюстендил,дошли да се информират за платформите на кандидатите. Капацитетът на залата от около 150 седящи места се оказа малък за желаещите да чуят кандидатите за бъдещи управници на общината. Имаше много правостоящи дори и в фоайето на читалището. 

Събитието се откри от Елена Начева - член на Координациония съвет на Движение за национално единство и спасение – “ДНЕС” Кюстендил с думите: „За мен е чест, но и голяма отговорност да открия днешния предизборен дебат между кандидатите да управляват нашия град през следващите 4 години. Чест – защото нашата млада гражданска организация получи доверието на кандидатите за кмет да бъде независим „рефер” на тяхната битка на идеи и платформи, дни преди всички ние да се отправим към изборните урни. Отговорност – защото очакваме този дебат да повлияе сериозно върху решението на всеки един от нас за това кого да подкрепи, на кого да се довери.” 

Организаторите изтъкнаха, че тези избори са по-различни от всички предишни и поради факта, че сме все още в разгара на тежка икономическа криза, която засегна работните места, доходите, възможностите ни за живот, а често и възможностите за оцеляване. Ето защо днес е по-важно от всякога да направим правилен избор – да изберем човек, който има идеите, желанието и възможностите да ни преведе през дебрите на икономическите проблеми и да направи градът и общината ни по-добро място за живеене. 

Пред присъствалите по време на дебата граждани на гр. Кюстендил кандидатите за кмет представиха своята визия за развитието на града и основните акценти от управленската си програма за следващите четири години, след което представиха накратко своите идеи за привличане на инвестиции, създаване на нови работни места, респективно намаляване на безработицата. 

В качеството си на водещ диспута Анжелика Цокова – член на Координационния съвет на „ДНЕС” и съпредседател на движение „Видовден” обяви и регламента: По три минути за отговор от всеки кандидат на  четирите основни въпроси към участниците от ДНЕС, въпроси от присъстващите в залата към определени кандидати, мнения и основни проблеми , които гражданите настояват да бъдат решени. 

В разгорещена полемика се очертаха и обобщиха желанията на кюстендилци за изграждането на здравно-рехабилитационен център, в който да се използва най-голямото природно богатство на града – топлите минерални извори. Изказано бе и желанието Градската художествена галерия „Вл. Димитров – Майстора” да заеме мястото си на естествено културно средище в града, както и желанието за постоянно действащ киносалон, какъвто в Кюстендил към момента няма. Кандидатите бяха залети и от въпроси  за социалната политика, достъпната градска среда и достойния живот на хората с увреждания. 

Първоначално определеното и обявено време за дебата( 18.00 до 20.30 часа) се оказа недостатъчно. Дебатът продължи до 21.00 часа и въпреки това, до последния момент имаше желаещи да изразят своето мнение, отношение и да зададът въпроси. Емоционално протеклата среща между кандидати и избиратели завърши с по 1 минута, в която всеки кандидат за кмет трябваше да убеди присъстващите защо трябва да гласуват за него.


1018