Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ПРЕГОВОРИ за "синя з...
ПРЕГОВОРИ за

ПРЕГОВОРИ за "синя зона" в СофияПреговорите за „синя зона“ в София продължават!

„ДНЕС“ внася подписката си срещу новите правила за паркиране 

На 5 септември, сряда, от 13.00 часа, ще се проведе заседание на Комисията по транспорт към Столична община, на което ще бъдат обсъдени предложенията на протестиращите срещу новите правила за паркиране в София граждани. За участие в заседанието, като наблюдатели, са поканени представители на Движение „ДНЕС“ и фейсбук-групата „Не на данък паркинг...“.

Непосредствено преди заседанието на Комисията по транспорт, Движение „ДНЕС“ ще внесе официално в Столична община подписката си срещу новите правила за паркиране в София, към която се присъединиха повече от 40 000 граждани. Подписката стартира на 16 юли и продължи до 1 септември т.г.

Припомняме, че след серия от спонтанни граждански протести, организирани най-вече чрез фейсбук, стартираха преговори с общинската администрация. На 22 август „ДНЕС“ и „Не на данък паркинг...“ внесоха общи искания и предложения, формулирани под формата на нормативни текстове за промяна на Наредбата. На 24 август исканията бяха допълнени с предложения на организациите на хората с увреждания, а на 27 август се проведе първото извънредно заседание на Комисията по транспорт към СОС. На 5 септември преговорите на ниво общинска комисия продължават.

Движение „ДНЕС“ очаква столичните общински съветници да подходят разумно и диалогично и да подготвят проект за промени в Наредбата за организация на движението в Столична община, които Столичният общински съвет да гласува по време на пленарната си сесия на 13 септември т.г.

„ДНЕС“ продължава да настоява за икономическа обосновка на новите цени за паркиране, публичен финансов отчет на общинското дружество „Център за градска мобилност“, по-справедлив регламент за живеещите в центъра на София, както и за преференциите за хора с увреждания. 


103