Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Президентът направи ...
Президентът направи сделка с ГЕРБ! >> Радев и Захариева договориха 10 нови млади посланици

Президентът направи сделка с ГЕРБ! >> Радев и Захариева договориха 10 нови млади посланициВсички назначени са дипломати от кариерата, около 40-годишни


10 нови посланици са договорили след месеци блокаж на дипломатическите назначения президентът Румен Радев и външната министърка Екатерина Захариева.

Смените им вече са одобрени от Министерския съвет и остава да бъдат издадени укази на държавния глава за назначенията на 10-имата, става ясно от публикуваните в правителствената информационна система решения.

Всички от новите посланици са дипломати от кариерата, около 40-годишни и са изключително перспективни, хвалят ги техни колеги от Министерството на външните работи.

Маргарита Ганева - новият посланик на България в Полша, е единственият по-възрастен от групата. Тя вече бе първи дипломат на България в Словакия, а сега сменя във Варшава Емил Ялнъзов.

В Унгария на мястото на Уляна Богданска заминава Христо Полендаков, който е смятан за един от най-перспективните кадри на Външно.

Той бе посланик в Иран по време на европредседателството на България и представляваше целия Европейски съюз.

Посланик към Съвета на Европа пък става Мария Спасова, също млад дипломат от кариерата.

Всички останали назначения, договорени между Захариева и Радев, са извън Европа. В Тунис на мястото на Славена Гергова отива директорът на “Обща външна политика” в МВнР Веселин ДянковВ Египет пък заминава Деян Катрачев, млад арабист, който е започнал работа в МВнР, когато външен министър бе Николай Младенов.

Лъчезара Стоева, която вече е била в мисията ни към ООН в Ню Йорк, става посланик към организацията на мястото на Георги Панайотов.

В Аржентина на мястото на Андрей Техов заминава Стоян Михайлов. Досега той бе зам.-посланик в Берлин.

Най-безспорното назначение пък било на Мариета Арабаджиева в Япония. Младата дама е забелязана от Захариева, а впоследствие получила много добри оценки и от Радев при посещението на президента в Токио за интронизацията на император Нарухито. В Бразилия отива досегашната шефка на “Консулски отношения” Божидара Сърчаджиева, а в Мексико - Милена Иванова.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Въпрос без отговор: Какво се случи между Калоян Методиев и президента?

Прокуратурата мълчи за 38 политици и магистрати скрили сметки и имоти в чужбина

Радев: Днешният ми тест за коронавирус е отрицателен, нямам никакви симптоми и оплаквания

Човек на дълга. България и крачка не може напред да направи без премиера-слънце! >> Бойко Борисов е с коронавирус, но продължава да ръководи (допълнена)

Борисов и Радев се спасиха от карантина заради обществената си работа

 

 


139466