Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Президентът застана ...
Президентът застана зад новия кабинет Борисов

Президентът застана зад новия кабинет БорисовКоментар на "ДНЕС"

 

В последните си дни като президент Росен Плевнелиев доказа, че не е скъсал връзките си с ГЕРБ. Дори напротив. Той ще бъде този, който ще помогне на Бойко Борисов да се възкачи отново на власт и да състави поредния кабинет, с който да управлява България през следващите поне две години.

Както "ДНЕС" вече предупреди, от месеци в ход е план на ГЕРБ, според когото сегашните управляващи съвсем съзнателно загубиха президентските избори, а Борисов подаде оставка. Той обаче планира да се върне в управлението с мандата на патриотите, след като Плевнелиев удобно им го предостави.

Само преди няколко дни всички представители на парламентарни групи ясно заявиха, че след като правителството подаде оставка, това е ясен сигнал, че съществува криза на доверие от страна на народа и трябва да се пристъпи към нови парламентарни избори. Именно това беше волята и на 3,5 млн. българи, които гласуваха на референдума, подкрепяйки смяната на системата. Ден по-късно стана ясно, че Патриотичният фронт са готови да съставят правителство.

Днес в специално изявление от Малта Плевнелиев ясно и категорично заяви, че не желае предсрочни избори, дори напротив. В името на спасението на България, на демокрацията и стабилността, той щял да направи всичко възможно да състави нов кабинет. Простите сметки показват, че такова правителство не може да съществува без подкрепата на ГЕРБ и Борисов. Още един аргумент в подкрепа на тази теория е и изявлението на Румяна Бъчварова, според която загубата на Цецка Цачева е само временен неуспех, но те имат за цел да се върнат в управлението съвсем скоро.

В опитите си да запази ГЕРБ на власт Плевнелиев ще стигне дотам, че ще свика дори Консултативния съвет за национална сигурност. Разтакаването във времето с консултации и разговори ще намали народното недоволство и това ще подготви почвата за връщането на Борисов.

Сега само народът би могъл да спре така задаващата се опасност България отново да попадне под управлението на ГЕРБ, които ясно доказаха, че не могат да се справят с тази отговорност.

 

Още по темата:

Президентът с призив към политическите партии: Нека положим усилия да намерим устойчиво решение на политическата криза в рамките на действащото Народно събрание


19133