Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Твоите права / При какви условия мо...
При какви условия могат да се пенсионират българите в държавите от ЕС

При какви условия могат да се пенсионират българите в държавите от ЕССвободата на движение на хора в ЕС позволява българи, работили в страните от съюза, да получат европейска пенсия, с която да разполагат у нас. За всяка държава правилата за възраст, стаж и стойност са различни, съобщи Би Ти Ви.

В Германия например са нужни пет години стаж, за да получиш пенсия, макар и не пълна. Отразява се всеки трудов час и точка за определено количество работа.

Във Великобритания са нужни 10 години стаж за държавна пенсия и това няма да се промени с излизането на страната от ЕС.

Стажът във Франция и Гърция е 15 години.

В южната ни съседка пенсиите са все така високи въпреки критиките върху социалния сектор, а пенсионната възраст не е толкова голяма – 62 години.

В Испания минималният стаж е 20 години.

"Тази картина показва истинския ЕС – всеки един, където и да работи, щом е един от 510-те милиона европейци, получава права, които ще може да ги ползва където иска", коментира Иван Нейков, бивш социален министър.

"Това не е хитрина или трик, това е най-голямото благо на ЕС – свободното движение на хора - добави той. - Имаше период, в които много хора в чужбина първо работеха в сивата икономика и на ръба на закона, но вече искат осигуровки и здравословни условия на труд".

 

Източник: https://www.24chasa.bg/