Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Признание за некадър...
Признание за некадърност! >> БАБХ: Не може да спрем африканската чума, ако хората не съдействат

Признание за некадърност! >> БАБХ: Не може да спрем африканската чума, ако хората не съдействатПродължава разпространението на болестта африканска чума по свинете. Конфискувано заразено месо от домашно прасе, на което вече е била взета проба за африканска чума и тя е била положителна. Хората явно не съзнават опасността от заразата и ние няма как да спрем вируса, при положение, че обществото не положи усилия.

Това заяви пред БНТ д-р Георги Чобанов – директор Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуража“ към БАБХ.

 

По думите на д-р Георги са констатирани  няколко огнища на африканска чума и стартира проучване на района. Нови случаи са констатирани вчера в Плевенско. Има обявени 8 огнища към момента при домашни свине. В селищата се извършват мерките, животните са умъртвени и труповете ще бъдат заровени и местата дезинфекцирани местата. Там където са взети проби от новите случаи, за съжаление показват наличие на заболяване. Заловени са няколко автомобила, които пренасят месо и то е било конфискувано.

 

"Месото е от питомно прасе, от което е взета проба и докато се изследва пробата прасето е заклано и прибрано във фризера. Пробата е положителна за африканска чума, така че месото е конфискувано и унищожено. Рискът по този начин е много голям и това месо може да бъде източник за заразяване на други животни.", каза д-р Чобанов.


До момента няма случай на засегната индустриална свинеферма, каза д-р Чобанов. Но има случай на свинеферма, която попада в кръга на огнище и тази свинеферма е блокирана и не може да изнася животни към кланица и да функционира нормално.

 

Представителят на БАБХ обясни, че въпреки, че африканската чума не е опасна за хората, животните може да имат други заболявания, заради заразата, които обаче да се опасни. Замразяването на заразено месо може да е опасно за хората, обясни експертът.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/


106162