Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Признание за провал!...
Признание за провал! >> Бисер Петков: 37% от хората ще получават по-малки пенсии

Признание за провал! >> Бисер Петков: 37% от хората ще получават по-малки пенсииОчаква се тази седмица да е готов анализ на НОИ как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, който участва в XVIII-та Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN). 

От тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината. При пенсионната реформа от 2015 година бе решено от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година, взехме решение да отпаднат и годините до 2000 година. Петков посочи, че ако от формулата бъдат извадени трите години от 1997, 1998 и 1999 г. за 37% от хората, пенсиите им биха били в по-малък размер, а за останалите биха били в по-голям размер. Затова предстои да се направи по-пълен анализ с колко и в какви интервали може да се очаква увеличение и намаление на пенсиите.

Петков съобщи още, че от Министерството ще сигнализират прокуратурата по подаден сигнал за фалшиви трудови книжки. Сигналът е подаден миналата седмица от президента на КТ "Подкрепа" . Според него, на пазара се продават трудови книжки, които са отпечатани от неоторизирани фирми. Проверката е показала, че социалното министерство има договор още от 90-те години с една фирма, която също е подала сигнал за наличие на такива случаи, каза Бисер Петков. Ще се проверяват и двата сигнала. Петков уточни, че сигналът е за издаване на трудови книжки от фирми, с които министерството няма договор. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

След скандала >> Реформа! Нова формула ще вдига ТЕЛК процента на хора с поне 2 тежки увреждания

Възможна е нова промяна в системата на ТЕЛК

Майките от „Системата ни убива“ продължават! Искат още реформи! Новата битка - за ТЕЛК!

Вижте как хиляди остават "зад борда" заради новата система на ТЕЛК

Хаос в Системата! >> След протестите - предлагат ново преизчисляване за ТЕЛК
93293