Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Призът "Човек на год...
Призът

Призът "Човек на годината" отиде при протестиращите майки, борещи се за правата на децата ни! (ОБНОВЕНО)Информационен сайт „ДНЕС“ 

 

Призът “Човек на годината” за 2018 година отиде при протестиращите родители на деца с увреждания.

Половин година България живя със справедливата кауза на майките от инициативата „Системата ни УБИВА“. Следваха ги хиляди граждани. Подкрепяше ги активно и Движение "ДНЕС". Оставка подаде и вицепремиерът Валери Симеонов, нахвърлил се върху тях и децата с обидни и позорно грозни думи. Битката, която майките водят за своите и на децата си права е от години, но тази, след месеци на протести, оставки и обиди и след безрезервната подкрепа от обществото, спечелиха войната с властта! 

Резултатът: Майките на деца с увреждания постигнаха грандиозна победа с приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ!

„Днес получихме наградата "Човек на годината 2018" на Българския хелзински комитет за принос към правата на човека и правозащитността. Наградата е присъдена на протестиращите родители на деца с увреждания, но тя е за всички вас, които показахте, че в България има гражданско общество и солидарност. Тази награда е не само за всички протестиращи родители, тя е и за хилядите  хора с увреждания, които протестираха рамо до рамо с нас. Тя е и за съгражданите ни зад граница, които организираха солидарни протести в чужбина. Тя е и за тези, които ни подкрепяха с призиви "Не се отказвайте!" и "С вас сме!". Вие ни давахте сила и кураж да продължим, дори когато бяхме на ръба на изтощението и отчаянието. БЛАГОДАРИМ ВИ“, това написаха в профила си във Фейсбук майките на деца с увреждания.

Тази година Български хелзински комитет връчи 8 приза в 6 категории и една подгласна награда.

В рамките на един месец всеки имаше право да номинира както хора, така и организации, а 9-членно жури избра най-заслужилите.

Наградата се връчва за цялостен принос към правата на човека. А целта е да се поощряват добрите дела, смелите инициативи и социално значимите каузи.

Специални минути по време на церемонията бяха отделени за двама от номинираните тази година.

Приз за цялостен принос през 2018 г. получиха алпинистът Боян Петров, чието изчезване доведе до извънредна спасителна акция, със съшия приз бе отличена и починалата при съмнителни обстоятелства родилка след раждането на първото си дете - Ренета Томова. Природозащитната кауза е нейната страст, а смъртта ѝ произведе обществен дебат за условията в родилните домове у нас. 

 

 

 

 

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Вера Иванова от "Системата ни УБИВА": Заплашват ни и ни провокират?!

Победа за майките! Победа за децата! Победа за България в битката с властта и статуквото!!! (ОБНОВЕНА)

Вера Иванова от „Системата ни УБИВА“: Благодарим на всички, които бяха с нас и ни подкрепиха! ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО...!

Майките от "Системата ни УБИВА" местят палатките пред здравното министерство

Гражданско движение „ДНЕС”: Категорично заставаме и сме ЗАЕДНО с българските майки в националния протест и справедливите им искания!

Движение ,,ДНЕС": Категорично и безусловно подкрепяме деиствията и исканията на българските жени!

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

 

 

 

 

 

 


83589