Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Продължават протести...
Продължават протестите край Шишманци

Продължават протестите край ШишманциПродължават протестите край Шишманци. Жители на селото, а също и на Раковски, Белозем и Стряма блокираха тази сутрин пътната отсечка към завода за отпадъци

Все още тлеят единични огнища и пожарът не е загасен на 100%, задимяване на района няма. Инициативен комитет за провеждане на референдум за бъдещето на завода, внася искане в понеделник и придружаваща подписка в Община Раковски.

Отправят се покани към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната и ако не се отзоватхората са готови на гражданско неподчинение.

"Надяваме се компетентните институции да си свършат този път добре работата и от тук нататък да има по-сериозен контрол на депото за отпадъци", коментират протестиращи.

"Не сме сигурни, че няма да се повтори. Искаме Раковски да продължава да съществува, искаме да спрат да ни тровят. Не работи както трябва, няма технология за преработване. Трябва да се спре с това палене и да има по-голям контрол. Всеки един палеж е обливан с вода. Тази вода отива в почвата. Тази почва се заразява и от там зеленчуците в градините ни. Това не е сметище, а една екологична бомба", допълват те.

Припомняме, че три села на Община Раковски излязоха на протест пред депото за отпадъци в село Шишманци.

На 12 август сметището край Шишманци пламна. Огънят продължи три дни, аместните негодуват от поредното обгазяване и заплашиха с блокада на АМ "Тракия" и жп линията София-Бургас.

Преди дни шефът на пожарната Николай Николов заяви, че рискът от пожари в страната е висок.

 

Източник: https://news.bg/


110192