Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Проф. Ивайло Дичев: ...
Проф. Ивайло Дичев: Новата ситуация е свързана с бунт срещу елитите

Проф. Ивайло Дичев: Новата ситуация е свързана с бунт срещу елититеНовата ситуация, тази мозаечна култура, е свързана с бунт срещу елитите във всички сфери – преди всичко в политиката, но и в други сфери, например на учените, каза пред БНР проф. Ивайло Дичев.

„Ние си мислим, че като направим прозрачна властта, доверието в нея ще се увеличи, но странно защо това не става. Започваме да мислим, че колкото по-прозрачно е, толкова повече има нещо отзад, което те крият“, коментира професорът.

 

Според него този феномен се обяснява с един термин на Абрахам Мол – мозаечна култура. Отделният потребител, гражданин има директен достъп до някакви факти, феномени, обясни Ивайло Дичев и добави, че за да си направи изводите, той вече не търси посредничество.

 

Той даде пример със Стратегията за детето, при която хора, които не са специалисти, вземат една случка от Норвегия, после – „лъжите за Истанбулската конвенция“, добавят недоверието и омразата и конструират „абсолютни безумия“ – децата ще ги продават за органи, ще ги дават на гейове и т.н.професор Дичев.


В битката за внимание се чува само най-силният и агресивен глас, смята професор Ивайло Дичев. Всеки си сглобява собствени конструкции и ги огласява шумно и истерично и в тази среда няма шанс за разумния глас, коментира още той.


Способността на нашата култура да излъчва хора, които обобщават, които задават тенденции, се е загубила, обобщава той.

 

 

Източник:https://frognews.bg/


99890