Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Проф. Витанов като н...
Проф. Витанов като новият оракул на властта: Втора вълна на COVID-19 през ноември

Проф. Витанов като новият оракул на властта: Втора вълна на COVID-19 през ноемвриКолкото по-късно се заразим, толкова по-леко ще го прекараме

 

До края на октомври ще има увеличаване на случаите на заразени с коронавирус, а през ноември се очаква втора вълна. Колкото по-късно се заразим, толкова по-леко ще го прекараме. Това заяви пред БНТ проф. Николай Витанов от БАН. 

"За да има затягане на мерките, трябва да има хора, които ще ги спазват", категоричен е Витанов.  

Той даде пример с Япония, като каза, че "японците би трябвало да са големи глупаци, защото никой не ги кара да носят маски, пък те си ги носят".

"Тук това нещо е невъзможно. Много пъти съм казвал, че още юли се сформира една група, която според мои изчисления е около 25% от населението, които не смятат, че има вирус, не искат да спазват мерките", подчерта Витанов. 

По думите му обаче няма нужда от затягане на мерките относно коронавируса, защото колкото и строги мерки да се въведат, те няма да бъдат възприети и малцина ще ги спазват.

Витанов обясни, че чакаме ваксина или лекарство.

Според проф. Витанов колкото по-късно се заразим с COVID-19, толкова по-леко може да прекараме вируса. Той призова:

"В момента според него сме в начален стадий на турбулентността. 340 000 българи са се срещнали с вируса, което е около 4% от населението", добави той. 

Според него Здравната система започва да се задъхва. При 2000 заразени дневно тя ще се задъха сериозно. Няма проблем с училищата, но учителите трябва да се пазят, защото повечето са в рискова група.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

 

 


139361