Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Прокуратурата поиска...
Прокуратурата поиска постоянен арест за Пламен Бобоков

Прокуратурата поиска постоянен арест за Пламен БобоковСпецпрокуратурата е внесла искане от за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо бизнесмена Пламен Бобоков, който е обвинен за участие в организирана престъпна група по скандала "Боклукгейт". Това стана ясно от съобщение на спецсъда. Мотивът на прокуратурата е, че Бобоков не е внесъл в срок определената му гаранция от 1 млн. лв. Гаранцията обаче е внесена и прокуратурата е уведомена за това, обясни адвокатът на Бобоков.

Съдия Велислава Ангелова ще разгледа делото от 15 ч.

Бобоков беше задържан в четвъртък. Адвокатът му Ина Лулчева вече обясни, че на 15 юни, до когато е бил срокът за внасяне на гаранцията, тя е уведомила прокуратурата, че сумата няма да бъде внесена, тъй като се очаква произнасянето на съда по нея. Причината – Бобоков е обжалвал вида и размера на определената му от държавното обвинение мярка за неотклонение. Съдът се е произнесъл на 16 юни - той отхвърля жалбата на Бобоков, като я приема за просрочена. "Ние узнахме неофициално за това определение на 17 юни и още същия ден гаранцията беше внесена", каза Лулчева в четвъртък.

 

Тя допълни, че е уведомила прокурор Генка Брезашка (един от наблюдаващите прокурори по делото срещу Бобокови – бел. ред.) по телефона, че гаранцията е внесена, като са били представени и копия от бележките за това. "Тя е внесена по сметка на Специализираната прокуратура и не считам, че е проблем да се установи постъпването на 1 млн. лв. по нея", каза Лулчева.

Тя подчерта, че на 2 юни Бобоков е участвал като обвиняем в разпит пред съдия, на 8 юни се е явил за конкретизиране на обвинението, а в четвъртък е бил в Русе заради претърсване и изземване в дома му. Той е задържан в Русе. "Той стриктно съдейства за процеса, не се укрива и това задържане е абсолютен произвол", категорична е Лулчева.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 


128452