Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Оставка за Богопомаз...
Оставка за Богопомазания! >> Прокуратурата се разграничи от Порожанов с нарочно съобщение

Оставка за Богопомазания! >> Прокуратурата се разграничи от Порожанов с нарочно съобщениеПреди това земеделският министър се похвали, че те са си свършили работата и дори били завишели проверките

Прокуратурата използва специална процедура и се разграничи с нарочно официално съобщение от земеделския министър. 

В него се казва: "По повод изявления на министър Румен Порожанов, свързани с „разпоредени 100%- ви  проверки на къщите за гости“ и постъпили запитвания от медии в тази връзка, пресцентърът на ПРБ съобщава следното: 

На 23.04.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция “ Национална полиция“ – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет  - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости. Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.  Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“. 

Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз". 

Самият земеделски министър Румен Порожанов продължава да вижда себе си и фонд "Земеделие" изцяло в бяло по отношение на избухналия с нова сила скандал с къщите за гости. „Фонд „Земеделие” си е свършил работата. Той е направил всички „чекове”,  от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”, заяви преди прокурорското съобщение министърът в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. 

Порожанов продължава да изтъква, че "не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд "Земеделие", въпреки че от години се знае, че въпросният списък е пълен с дупки и къщата на Александър Манолев например е включена в един списък, но изключена от друг. Въпреки че още миналата седмица в. "Сега" попита министерството му кога ще бъде публикуван пълен списък на всички къщи за гости, получили пари по селската програма, министърът отново днес обещава това в бъдеще време - ако публичният списък не бил на сайта, до края на деня щял да бъде качен. 

Според министъра към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. „В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 милиона. „Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол”, твърди той. 

Порожанов беше шеф на фонд "Земеделие" във времената на голямото раздаване на пари за "къщи на тъщи", но в последните дни всячески се старае да се разграничи от този период.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/hot/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Нагъл! Много нагъл! >> Румен Порожанов за къщите за гости: Няма липса на контрол!

Вижте списъка на къщите за гости на ДФ "Земеделие"

Порожанов – човек на КОЙ и ТОЙ! Да чакаме ли да му подадат оставката...!? 

Оставка и затвор! >> Поражанов скри дали синът му се занимава с европроекти на други министерства

Поредна наглост! Искат я, а той не дава! >> Порожанов след скандала с къщите за гости: Нищо не ме притеснява, дори да ми искат оставката!

 

 

 

 


98358